Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plukovník Roman Hlinovský je novým ředitelem HZS hlavního města Prahy

Má za sebou zahraniční misi v Afghánistánu, jako expert byl vyslán do povodněmi postiženého Srbska a je držitelem medaile Za statečnost za řízení zásahu při úniku chlóru ve Spolaně Neratovice při povodni v roce 2002. Nyní povede HZS hl. m. Prahy.

Plk. Ing. Romana Hlinovského slavnostně uvedl do funkce 1. dubna 2015 generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba. Plk. Hlinovský vystřídal ve funkci ředitele HZS hl. m. Prahy plk. Mgr. Jaromíra Peška, který tuto funkci vykonával od ledna 2012.

Dosavadní ředitel HZS Libereckého kraje má za sebou bohatou hasičskou minulost. Narodil se 3. února 1968, vystudoval Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu v Ostravě, obor Požární ochrana a průmyslová bezpečnost. V oblasti požární ochrany pracuje od roku 1988, kdy nastoupil k tehdejší jednotce závodního požárního útvaru Spolana k. p., Neratovice, kde se z funkce hasiče vypracoval až na velitele jednotky PO HZS podniku. Právě zde ho v roce 2002 zastihly rozsáhlé povodně a byl zodpovědný za záchranné operace v zaplaveném chemickém podniku. Za nasazení vlastního života i zdraví a skvělé zvládnutí této mimořádné události mu byla udělena medaile HZS ČR Za statečnost.

Příslušníkem HZS ČR je od 1. prosince 2004, kdy byl přijat do funkce náměstka ředitele HZS Libereckého kraje pro IZS a operační řízení. Při povodních v roce 2010 výborně koordinoval záchranné práce složek IZS v Libereckém kraji, za což mu bylo prezidentem republiky uděleno státní vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů.

Následně byl v prosinci 2010 po výběrovém řízení jmenován do funkce ředitele HZS Libereckého kraje.

Za dobu svého působení ve funkci krajského ředitele se podařilo plk. Ing. Romanu Hlinovskému mnohé. Hasiči si zvláště cení realizace výstavby víceúčelové budovy, kde vznikl prostor pro krajské operační a informační středisko, které doposud sídlilo v nevyhovujících prostorách.

Během své kariéry se pravidelně účastnil mezinárodních školení a cvičení. Naposledy to bylo velké mezinárodní cvičení USAR týmů (Urban Search and Rescue Team), MODEX 2014 v Dánsku, kde se účastnil jako člen EUCPT (European Union Civil Protection Team). Námětem tohoto cvičení byla reakce na velké zemětřesení a tsunami.

Jeho zahraniční zkušenosti a působení na mezinárodní úrovni byly také důvodem, proč byl v květnu 2012 vyslán na misi do Afghánistánu, kde se v rámci projektů českého Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) Lógar zapojil do realizace předem stanovených cílů. Těmi byly hlavně analýza stavu záchranných složek v provincii Lógar a navržení jednotného záchranného systému, dále navržení systému pro snižování rizik a zvýšení připravenosti záchranných složek na provinční úrovni a stanovení priorit pro zmírnění dopadů mimořádných událostí.

V loňském roce byl jako expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu zařazen do koordinačního týmu sestaveného Evropskou komisí a vyslán do Srbské republiky zasažené povodněmi. Plk. Hlinovský byl vybrán hlavně proto, že prošel speciálním výcvikem pořádaným Evropskou komisí pro mise tohoto typu. Navíc jako ředitel HZS kraje má bohaté zkušenosti s řešením povodní v České republice a s koordinací záchranných a likvidačních prací. Hlavním úkolem týmu expertů bylo získání detailních informací o situaci v zemi, průzkum postižených oblastí, komunikace s místními úřady, ministerstvy a vládou o potřebách v zemi. Na základě těchto informací pak mohla Evropská unie vysílat do oblasti týmy z jednotlivých zemí, materiální pomoc a na místě koordinovat činnost tak, aby pomoc byla co nejefektivnější.

Nový ředitel pražských hasičů je také instruktorem horolezecké techniky s lezeckou praxí od roku 1992. Ve volném čase jezdí na in-line bruslích, rád čte nebo hraje na kytaru.

Sdílet