Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Libereckého kraje se zúčastnili jednání skupiny EUREX v Hoyerswerdě, prohlédli si nové integrované středisko pro Sasko

Místo setkání nebylo vybráno náhodou, právě zde totiž vzniklo 1. 1. 2015 nové integrované středisko pro Sasko (Integrierte Regionalleitstelle Ostsachsen) a účastníci měli možnost si ho prohlédnout a porovnat fungování s operačním střediskem ve svém regionu.

Původně fungovalo po Sasku 22 operačních středisek, která byla postupně integrována a nyní jich působí pět. Střediska obsluhují hasiči, kteří vysílají síly a prostředky ke „svým" zásahům, k událostem pro zdravotnickou záchrannou službu a také k neurgentním převozům pacientů. Němečtí kolegové v nejbližší době naváží kontakty s operačními středisky jak na české, tak polské straně, aby probrali vzájemnou pomoc v případě katastrof a při vážných nehodách.

Mezi dalšími tématy jednání byl představen projekt „CIFAD", který si dal za cíl zlepšit komunikaci během mimořádné události jako je povodeň a snižování následků povodňových škod. Kvůli monitoringu vodních toků byly instalovány na několika místech hladinoměry a povodňové kamery, které mohou sledovat i obyvatelé. V rámci tohoto projektu byl naplněn daty software Mobikat, kde jsou mimo jiné mapy, situace, deník zásahů, návrhy řešení, dopravní situace, zkrátka vše, co by mohlo pomoci snížit počáteční fázi chaosu. Sdílet data mohou velitelé v místech zásahů, členové štábů a další.

V závěru byli účastníci seznámeni s informacemi z 36. výroční členské schůze Euroregionu Nisa a strategickými doporučeními pro období 2014–2020.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet