Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Demolovaný objekt obecního úřadu v centru Morkovic–Slížan obsadili hasiči, cvičili záchranu osobu

Už před devátou hodinou ranní začali profesionální hasiči postupně „obsazovat“ prostor demolice objektu bývalého obecního úřadu v centru Morkovic – Slížan. Jako první byli na místě připravovaného prověřovacího cvičení jeho řídící a organizátoři.

Ti spolu s pracovníky společnosti provádějící demolici rozmístili v sutinách tři osoby (zaměstnance obecního úřadu) a tři figuríny imitující zasypané osoby. S přípravou jednotlivých prostor pomohlo i pásové rypadlo provádějící demolici stavby.

Deset minut před půl desátou dorazila na místo první z povolaných jednotek profesionálních hasičů z Morkovic – Slížan. V minutových intervalech ji pak následovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Kroměříž a Zlín.

Současně dorazili i kynologové Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín se speciálně cvičenými psy pro vyhledávání osob v sutinách. Už samotný příjezd jednotek na místo výcviku vzbudil pozornost místních obyvatel, kteří se zájmem sledovali průběh všech následujících činností.

Přečtěte siBývalý úřad v centru Morkovic–Slížan je v demolici, hasiči ho mohou dočasně používat pro výcviky

Po prvotním průzkumu sutin a zabezpečení prostoru, začali hasiči s vyhledáváním zasypaných osob. V jejich lokalizaci pomohly také informace přítomného stavbyvedoucího. V době, kdy zlínští profesionálové připravovali potřebné technické prostředky ze speciálního kontejneru, který je určen právě pro podobné typy rozsáhlých zásahů, vyprostili ostatní zasahující hasiči prvního ze zasypaných dělníků. Po jeho prvotním ošetření a stabilizaci následoval transport mimo zasažený prostor.

Na několik dalších minut činnost v sutinách ustala a nad prostorem se rozprostřelo ticho. Řada přišla na psovody z Hlučína, kteří ze svými svěřenci začali propátrávat objekt a vyhledávat další zasypané. Ostatní činnosti ustaly také z důvodu slyšitelnosti případného volání zraněných. Hned jak psovodi označili místa nálezu zasypaných osob, nastoupili opět hasiči. Za využití připravených technických prostředků pokračovali ve vyprošťování a záchraně osob. Tento postup pak byl ještě několikrát opakován.

Při zásahu museli hasiči myslet také na svou bezpečnost. Část nasazených jednotek proto provedla zajištění a stabilizaci narušených stavebních konstrukcí objektu.

Za necelou hodinu a půl byly všechny zasypané osoby nalezeny a vyproštěny. Velitel zásahu tak mohl ohlásit ukončení tohoto mimořádného cvičení.

Závěr patří poděkování starostovi obce a pracovníkům stavební společnosti za vstřícnost a ochotu, bez kterých by nebylo možné uskutečnit toto mimořádné cvičení.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet