Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Lánech na Kladensku hořela dílna, kvůli závadě na motocyklu vznikla škoda 150 tisíc

Zprávu o požáru hospodářské části rodinného domu v jihozápadní části Lán přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje v pondělí ve 22:12 hodin.

Na místo události vyjely profesionální jednotky HZS Kladno a Stochov, kterým přijely na pomoc jednotky SDH Lány, Rynholec a Nové Strašecí. Zároveň byla jako záloha za stochovskou stanici uvedena do pohotovosti dobrovolná jednotka ze Žiliny. Kromě šesti cisteren dorazil k zásahu i automobilový žebřík.

Při příjezdu prvních jednotek byla část objektu zasažena požárem v plném rozsahu. Šlo o prostor dílen a garáže, kde byly uskladněny zemědělské a lesní stroje, nářadí – a také dva motocykly a několik kanystrů s naftou. Hasiči z hořícího prostoru vynesli dvě propan-butanové lahve o obsahu 2 a 10 kilogramů. Zásah probíhal v dýchací technice. Zároveň hasiči kontrolovali termokamerou teplotu nejen místa požáru, ale i přilehlé budovy.

Postupně začali hasiči s rozebíráním části střechy a vikýře a z půdního prostoru vyklízeli ohořelé uskladněné dřevo. Požár se podařilo lokalizovat ve 22:45 a zcela zlikvidovat minutu před půlnocí. Vzniklé škody vyčíslil vyšetřovatel příčin požárů s majitelem na 150 tisíc korun, uchráněné hodnoty na půl milionu. Podle výsledků vyšetřování začalo hořet kvůli technické závadě na zaparkovaném motocyklu. Celou událost uzavřelo operační středisko v půl druhé nového dne.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet