Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úterní sněžení ochromilo dopravu a zaměstnalo hasiče v celé republice

Do Česka se nakrátko vrátilo zimní počasí. Komplikace způsobuje především v dopravě. Hasiče zaměstnávají dopravní nehody a padlé či poškozené stromy.

Jihomoravský kraj

Hlavní město Praha

V souvislosti s následky silného větru a deště likvidovaly jednotky HZS Praha, HZSP a SDH 197 případu na území Hlavního města Prahy.

Jihočeský kraj

Jihočeští hasiči tak vyjeli k několika dopravním nehodám a od rána do 11:30 hodin odklidili také z vozovek několik spadaných stromů. Stromy padaly na Strakonicku u obcí Dražejov a Lažánky, hasiči vyjeli také na Českobudějovicku, a to do Neznašova, a zasahovali i na Prachaticku v obcích Vícemily, Stachy a Volary.

Do 15. hodiny vyjeli hasiči v kraji zhruba 150krát.


Nejvíce práce měli jihočeští hasiči v odpoledních a navečerních hodinách. Počet zásahů, ke kterým jednotky PO vyjely, se od 15. hodiny více než zdvojnásobil. Naprostá většina výjezdů se týkala odklízení stromů případech hasiči zajišťovali uvolněné části střech.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Poslední březnový den byl pro jihomoravské hasiče relativně průměrný. Alespoň do páté hodiny odpolední. Pak se naplnila předpověď meteorologů a přišel silný vítr. Ten situaci v Jihomoravském kraji změnil.

Mezi 17. a 23. hodinou vyjeli hasiči k 55 událostem. Jednalo se výhradně o popadané stromy (48 událostí) a uvolněné střešní krytiny (7 událostí). V součtu za celý den vyjížděli jednotky celkem k 75 zásahům (stav k 23. hodině).

Nejvíc událostí v souvislosti se silným větrem bylo za celý den v okrese Brno-venkov (21), následně pak v okresech Blansko (19) a Brno-město (11). V ostatních okresech byla situace následující: Břeclav (6), Hodonín (2), Vyškov a Znojmo (5).

Jihomoravský kraj

Od včerejšího dne řešili hasiči na území kraje 160 událostí. To je obdobný počet jako za celý minulý týden (170). Sto deset událostí vzniklých během pondělí a úterý souviselo s větrným počasím. Při pádu silné větve na projíždějící automobil, se včera zranil řidič osobního vozidla. K žádným dalším zraněním nedošlo.

David Jirouš
HZS Jihomoravského kraje

Karlovarský kraj

Dnes od 10 hodin dopoledne je v řešení přes 60 událostí po celém kraji. Jedná se o spadlé stromy, v několika případech i o uvolněné plechy na střechách.

Královéhradecký kraj

Operační středisko Královéhradeckých hasičů přijalo během úterý k řešení více než dvě stovky událostí.

Silný vítr, déšť a sněhové přeháňky vedou ke zvýšení počtu událostí, na jejichž řešení se podílejí také hasiči. Zpravidla se jedná o odstraňování spadlých stromů a větví, ale silný vítr bohužel způsobuje také větší škody na majetku.

Během úterního dne a večera ničil například střešní krytiny na budovách. Ve Velké Jesenici ulétla část střechy ze skladovací budovy, v Rychnově nad Kněžnou v ulici Na Trávníku vichřice strhla ze střechy několik plechů, které zůstaly viset zhruba deset metrů nad zemí. Podobná situace se stala také v Dobrušce v ulici Radima Drejsla. Část střechy azylového domu pro matky s dětmi v Hradci Králové – Pouchově také neodolala silnému náporu větru a došlo k jejímu poškození.

Požár stožáru elektrického vedení řešili hasiči v Albrechticích nad Orlicí, naštěstí mimo zastavěnou oblast a nikdo proto nebyl v přímém ohrožení.

Kolem půl deváté večer došlo poblíž obce Stolín na Náchodsku k železniční dopravní nehodě, kdy rychlík v menší rychlosti narazil do stromu spadlého do kolejiště. Na místě asistovala jednotka sboru dobrovolných hasičů z Červeného Kostelce. Při nehodě naštěstí nebyl nikdo zraněn, pro cestující byla zajištěna náhradní autobusová doprava. Spadlé stromy z železničních kolejí odstraňovali hasiči už v podvečer také ve Staré Pace.

Déšť a sníh během úterý komplikoval také silniční dopravu a hasiči tak zasahovali u více než dvou desítek dopravních nehod. V Lipnici u Dvora Králové například už dopoledne vyprošťovali kamion, který se předtím smekl, zapadl do příkopu a omezoval dopravu. Řidič byl naštěstí bez zranění.

Hůře dopadla řidička osobního vozu Škoda Octavia, která na šedesátém osmém kilometru silnice D11 poblíž Nového Města nezvládla řízení a skončila ve středových svodidlech. Po příjezdu záchranářů si stěžovala na bolest zad. Hasiči řidičku zafixovali a následně ji předali do péče zdravotnické záchranné služby.

Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje

Liberecký kraj

Od rána zasahují hasiči HZS Libereckého kraje u dopravních nehod, řada komunikací je neprůjezdná. V 7:30 byli volání liberečtí profesionální hasiči společně s dobrovolnou jednotkou Českého Dubu k dopravní nehodě v části obce Vlčetín, kde se auto s řidičkou převrátilo do příkopu na střechu. V době příjezdu hasičů byla žena mimo vozidlo v péči ZZS, hasiči provedli protipožární opatření a usměrňovali provoz na komunikaci. Cestou od zásahu narazili na další nehodu osobního automobilu, který pomocí navijáku cisterny vytáhli z příkopu.

V příkopě skončila také malá dodávka na Českolipsku v části obce Heřmanice a další vozy z příkopů tahali hasiči na Semilsku v části obce Proseč, v Dolánkách u Turnova nebo Rovensku pod Troskami.

Dlouhé kolony se vytvořily po dopravní nehodě na silnici I/14 ve Smržovce, kde havarovala tři auta.

K vyproštění byli hasiči povoláni v 9:23 hodin do části obce Lada v Podještědí. Z osobního automobilu na boku hasiči vyprostili ženu, nemuseli přitom použít hydraulické vyprošťovací nářadí. Auto potom otočili na kola, k úniku provozních náplní nedošlo.

Vedle nehod začali hasiči během dopoledne často vyjíždět k popadaným stromům, které po včerejším větru neunesly sněhovou pokrývku. Do dnešní 10. hodiny zasahovali u technických událostí již patnáctkrát. Stromy spadly na silnice například v Dubé na Českolipsku, v Liberci ulici Kateřinská, části obce Rozstání, v části obce Arnoltice spadl strom na elektrické vedení. Rozřezat popadané stromy vyráželi i hasiči na Semilsku – v části obce Čikvásky, v části obce Kadeřavec či před obcí Bozkov.


Dnešní den do 18. hodiny mají hasiči HZS Libereckého kraje za sebou již 84 zásahů. Odpoledne opět udeřil silný vítr a například mezi 16. a 17. hodinou vyjížděli k 22 zásahům. Zatímco vichr sužoval včera odpoledne Semilsko, dnes to je Českolipsko.

Popadané stromy zatarasily silnici v Mimoni, z Nového Oldřichova na Volfartice, v Jestřebí, Chlumu, části obce Zbyny, Zahrádkách nebo Doksech. K utržené střeše museli hasiči do Nového Oldřichova, dvě jednotky byly vyslány k uvolněné střeše v Zákupech v ulici Školní, v 17:32 hodin byli hasiči přivoláni na pomoc do Dubé, kde spadly plechy ze střechy na traktor. Událost se obešla bez zranění.

Problémy byly odpoledne také na Liberecku, hasiči vyjížděli k technické pomoci do Habartic, Frýdlantu, Višňové (části obce Andělka), Pertoltic, Krásného Lesa či Jindřichovic pod Smrkem.

Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

Moravskoslezský kraj

Ke dvěma desítkám událostí v úterý 31. 3. 2015 dosud vyjely jednotky profesionálních (HZS MSK) a dobrovolných hasičů v souvislosti se silnými poryvy větru. První zásah měli zhruba od 11:00 hodin.

Stejně jako v pondělí jich je dosud nejvíce v okres Opava, v okresech Frýdek-Místek, Karviná a Nový Jičín po dvou, jedna v okrese Ostrava-město. Zatím nemám informace o zraněních.

Hasičům se již podařilo vytáhnout u obce Nové Sedlice na silnici 1/11 z příkopu přívěs kamionu, kam jej po dnešním poledni natlačil silný vítr. Na místě zasahovala jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Opavě, včetně vyprošťovacího speciálu na podvozku Tatra 815, společně s ní jednotka dobrovolných hasičů z Hrabyně.

V Opavě a okolí dělá silný vítr velkou neplechu. Jeden z vyvrácených stromů se opřel o stěnu budovy psychiatrické léčebny v Olomoucké ulici, vítr také strhnul část plechové krytiny ze střechy objektu v Nákladní ulici (asi 30 metrů čtverečních). Jednotka HZS MSK ze stanice Opava zde vedle odklízení spadlé části střechy také provizorně upevňuje další pouze odchlípnuté kusy krytiny.

Uvolněné plechy ze střechy před polednem například sundávala jednotka HZS MSK ze stanice Ostrava-Poruba v Ostravě-Třebovicích v ulici 5. Května. Kolegové z Bohumína zase přibíjeli plechy na dvoupatrovém obytném domě na bohumínském náměstí TGM a ještě donesli zpět na střechu k přibití dva již spadlé velké kusy.

V Třinci-Oldřichovicích spadl na dráty nízkého napětí vzrostlý strom. Hasiči (HZS MSK Třinec + JSDHO Třinec-Oldřichovice) asistovali elektrikářům při sundání a ořezání olše, především uklízeli nařezané kusy kmenu. Kvůli spadlému stromu museli děti ze zdejší mateřské školy přenášet přes plot.7

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Olomoucký kraj

V souvislosti s větrem řešili hasiči v Olomouckém kraji v úterý 31. 3. 2015, do 13:00 hodin jedenáct událostí. V deseti případech se jednalo o ojedinělé popadané stromy, v jednom případě (Olomouc, Lazecká) vyjeli hasiči k uvolněné střešní krytině. S majitelem se dohodli, že si ji připevní sám, jednotka tedy nezasahovala.


Hasiči v Olomouckém kraji v průběhu odpoledne a večera (od 13:00 hodiny do 21:15 hodiny) vyjížděli k dalším čtyřem desítkám událostí, které měly souvislost s větrem. Jednalo se převážně o popadané stromy a větve na komunikace, v obci Kladky na Prostějovsku se uvolnila lepenka na hospodářské budově, v Lutíně na Olomoucké ulici se uvolnily plechy na střeše.

Nejvíce výjezdů hasiči zaznamenali mezii 20:00 a 21:00 hodinou, kdy se nad Olomouckem, Šumperskem a Přerovskem přehnal silný vítr. Těchto výjezdů je asi třicet a další hlášení o popadaných stromech stále přichází na naše operační středisko. V terénu jsou profesionální hasiči z Olomouce, Přeova, Lipníku nad Bečvou a Šumperku a spousta dobrovolných jednotek.

Hasiči zasahovali odpoledne v Olomouci také u jedné kuriozní události. Ze stromu stojícího poblíž výškové budovy sundávali plastovou židličku, která pravděpodobně někomu uletěla z balkonu. Židlička byla ve výšce asi 6. patra a hasiči ji sundali dolů pomocí výškové techniky.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

Prudká změna počasí způsobila na silnicích v Pardubickém kraji řadu komplikací. Silnice v některých místech pokryl sníh, na jiných místech v kraji byly vozovky mokré. Hasiči vyjížděli k desítkám dopravních nehod. Nejhorší situace byla pravděpodobně na Svitavsku, Chrudimsku a Orlickoústecku.

Při kolizi dvou vozidel v Chrudimi byly zraněny dvě osoby, které ošetřila zdravotnická záchranná služba. V Rudolticích skončil řidič s vozem na boku. Zraněný řidič byl předán do péče zdravotníků. Na silnici v kopci ve Vendolí vytahovali hasiči automobil z příkopu. Silnice zde nebyla ošetřena. Velitel zásahu na místo nechal povolat pracovníky správy a údržby silnic. Vozidla zde vzhledem ke stavu vozovky zůstala stát.

V Květné hasiči pomáhali nákladnímu vozidlu, který byl vzpříčený přes silnici. Na silnici z Poličky směrem na Lezník se automobil několikrát přetočil přes střechu a skončil v příkopu. Zraněnou řidičku si do péče převzala zdravotnická záchranná služba. Hasiči cestou na stanici ještě pomáhali vytáhnout z příkopu dodávku. Na Hlinecku hasiči vytahovali osobní automobil z příkopu.

Tahač s přívěsem skončil na zasněžené komunikaci v Březině na boku v poli pod komunikací. Tahač převážel telata. Na místo byl povolán vyprošťovací automobil. Při nehodě nedošlo ke zranění řidiče ani telat. Z vozidla ale unikala nafta. V nádrži bylo přibližně 400 litrů nafty, která zůstala pod tahačem. Hasiči likvidují tuto událost, o které byli informováni i pracovníci životního prostředí. V Horní Čermné na Orlickoústecku hasiči vyprošťovali vzpříčený kamion přes silnici. O několik metrů dále již na zasněžené silnici stála kolona kamionů.

Postupně hasiči pomohli všem vozidlům, aby mohla pokračovat dále v cestě. Tři osobní auta se střetla před desátou hodinou dopolední v Krouně-Rychnově. Při nehodě byla jedna osoba zraněna. V Sebranicích hasiči vyprošťovali automobil, který skončil na boku v příkopu. Nákladní automobil Iveco vytahovali z příkopu hasiči v Březové nad Svitavou. V půl jedenácté hasiči odstraňovali následky nehody v Rudolticích, kde se střetl traktor s dodávkou. Kamion bylo nutné vytáhnout také na silnici v Žamberku. Hasiči z Přelouče po poledni likvidovali také popadané stromy v Bezděkově.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Plzeňský kraj

V úterý 31. března 2015 od půlnoci do zhruba sedmi hodin ráno hasiči v Plzeňském kraji nevyjeli ani k jedné události.

Od sedmi hodin od rána do deseti hodin dopoledne vyjeli k popadaným stromům pouze čtyřikrát.

Úderem desáté hodiny se do Plzeňského kraje vrátilo nepříznivé počasí, silný nárazový vítr vyvrací stromy, láme větve a shazuje z budov střešní krytiny. Hasiči během necelých dvou hodin vyjeli k více jak devadesáti událostem.

Nejhorší situace přetrvává na Domažlicku, Klatovsku a Tachovsku.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

V 17:04 byl vyhlášen poplach jednotce SDH Halže. Jednotka v počtu 1+5 vyjela k padlému stromu ve směru z obce Svobodka na obec Obora. Po návratu na základnu byl nahlášen pád cca pěti stromů ve směru z obce Zadní Milíře do obce Lesná. Po příjezdu na místo události už na místě zasahovala jednotka SDH Lesná. Jednotky stromy odklidily a vrátily se zpět na své základny.

Středočeský kraj

Ke dvanácté hodině bylo na operační středisko hlášeno přijatelných 34 událostí, které v podstatě odpovídají loňskému celodennímu průměru, ale vzhledem k povětrnostní situaci nebyl tento počet nijak překvapivý.

Úderem poledne se však vše rapidně změnilo. Jen za první hodinu (12 – 13) přibylo do statistik 37 záznamů a v tomto trendu vývoj událostí pokračoval až do večerních hodin. Vrchol nastal mezi 19. a 21. hodinou, kdy operátoři přijali 121 nových hlášení, což se rovná intervalu jedné minuty na novou událost.

Celkem tak Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje podle předběžných údajů eviduje za čtyřiadvacet hodin 456 zápisů. To odpovídá téměř čtrnáctinásobku výše uvedeného průměru roku 2014. Naprosto převážná většina z nich (416 = 91 procent) bylo technických zásahů, kdy hasiči likvidovali následky větrných poryvů. Nejčastěji to byly popadané nebo nebezpečně nakloněné stromy, ulámané větve, uvolněné střešní krytiny, utržené billboardy – nebo třeba ulétlá trampolína a zborcený komín rodinného domku.

Na některých místech přetrhaly padlé stromy elektrické vedení a byla přerušena dodávka proudu. Bylo tomu tak i v Kněžmostu na Mladoboleslavsku, kde došlo k ohrožení provozovny se čtyřmi stovkami krav, které se rázem ocitly bez přísunu vody a čerstvého vzduchu, neboť v kravínu přestala fungovat vzduchotechnika. Naštěstí se včas podařilo sehnat náhradní zdroje, na pomoc vyrazila i velká elektrocentrála až z HZS Rakovník.

Kromě technických zásahů pomáhali středočeští hasiči během úterka i při 24 dopravních nehodách a likvidovali šest požárů. Největší škodu za dva miliony korun způsobil oheň na jednom ze sídlišť v Mladé Boleslavi, kde si plameny smlsly na sedmi u sebe zaparkovaných vozech.

Nejvíce práce měli hasiči na Kladensku, které zaměstnalo 66 zásahů, jen o dva méně registrují na Mladoboleslavsku. Další okresy: Praha-východ 54, Příbram 51, Rakovník 50, Benešov 49, Praha-západ 31, Kutná Hora 28, Beroun 27, Mělník 21 a Nymburk 14. V kontextu s tím vypadá trochu nepochopitelně a záhadně Kolínsko, kde evidují za celý den pouze jednu dopravní nehodu!

Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kra­je

Ústecký kraj

Od 9:00 do 12:48 31.3. vyjely hasičské jednotky v Ústeckém kraji k 16 nahlášeným událostem v důsledku sněžení, deště, větru. V okresu Děčín nalezli hasiči ve Starém hraběcí strom vyvrácený na telefonní kabely. Rozřezali jej a odstranili. Ve Šluknově a studánce čerpali vodu nateklou do sklepa domu.

V okresu Litoměřice v Habřině nalezli spadlou větev na silnici, ve Štětí vyčistili kanál, aby odtekla voda ze zatopeného podjezdu u autobusového nádraží. V okresu Louny zabezpečili uvolněný vikýř u rodinného domku v Masarykově ulici v Žatci, v Kryrech odstranili spadlý topol z elektrického vedení, v Kryrské ulici ve Vroutku zabezpečili utrženou střechu domu. Ve Starém Mostě v okresu Most odstranili nebezpečně nakloněnou břízu nad vozovkou.

V okresu Teplice odstranili spadlé větve z vozovky u Bíliny a Krupky a spadlé stromy na silnici a trať u Proboštova a v Dubí. V Ústí nad Labem hasiči odstranili spadlou větev z vozovky v ulici Jana Zajíce, strom na Střekově, v Litoměřické ulici na Střekově rovněž vyčistili kanály, aby mohla odtéct voda ze zatopené vozovky, v Libouchci odstranili nakloněný smrk u nádražní budovy.


Od 13:00 do 17:47 bylo nahlášeno 68 událostí v Ústeckém kraji souvisejících s větrem nebo zatékající vodou. V okresu Chomutov to byly 4 události. V Pernštejně spadl strom na střechu rodinného domu, další stromy spadly na komunikace v Chomutově a Radenově.

V okresu Děčín bylo hlášeno 31 událostí. V Království, Dolních Křečanech a Rumburku tekla voda do sklepů. Hasiči odstraňovali vyvrácené stromy v Dolních Křečanech, Varnsdorfu, Jetřichovicích, Starém Šachově, Jiříkově, Dolních Habarticích, Děčíně, Velkém Sněžníku, Rozbělesech, Studánce, Dolním Falknově, Krásné Lípě. Utrženou střechu zabezpečovali hasiči v Lodní ulici v Děčíně.

V okresu Litoměřice bylo hlášeno 12 událostí. Ve Školní ulici ve Štětí utrhl vítr 10 fotovoltaických panelů, v Chudoslavicích visel sloup na drátech napětí, utržená střecha na budově bývalých mrazíren v Litoměřicích, spadané stromy v Brňanech, Rochově, Radouni, Litoměřicích, Staňkovicích, Budyni nad Ohří.

V okresu Louny 6 událostí. Hasiči upevnili utrženou střechu v Postoloprtech, a odstranili spadané stromy na komunikace v Očichově, Bílenci, Vroutku a Rané.

V okresu Most tři události. Hasiči zabezpečili plechovou střechu v Chudeříně, odstranili popadané stromy u Mníšku a Lomu.

V okresu Teplice 16 událostí. Vítr utrhl solární panely ze střech paneláku v Trnovanech, plechy na střeše v ulici Josefa Sudka v Teplicích, plechy ze střechy budovy v Spojenecké ulici v Teplicích odstraňovala lezecká skupina, hasiči odstranili plechy ze střechy domu na sídlišti v Krupce. Na dalších místech odstraňovali popadané stromy a pročisťovali odtoky kanálů.

V okresu Ústí nad Labem 11 událostí. Hasiči zajistili utrženou lepenku na budově VOZP v Ústí nad Labem. Uvolněný plech nad stříškou balkonu na Severní Terase. Uvolněné plechy na střeše v malířském koutku na Střekově. Zabezpečovali utrženou střechu v Chuděrově, utržené plechy na střeše domu na Špitálském náměstí v Ústí nad labem.

Další události hasičské jednotky řeší podle naléhavosti tak, jak jsou hlášeny.


Počet událostí způsobených silným větrem v Ústeckém kraji do 20:00 převýšil 150.

Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje


JSDH Žatec vyjížděla k několika událostem způsobeným velkým poryvem větru. Nejprve byli hasiči povoláni k pádu střechy na jedné z budov Nemocnice Žatec, kdy po příjezdu na místo byla část střechy odtažena pomocí traktoru a další část zabezpečena proti svévolnému pohybu.

V průběhu 19:30 až 22:00 zasahovala jednotka s veškerou technikou na různých místech Žatce, ale i mimo něj.

Petr Šutera
JSDH Žatec

Kraj Vysočina

Čtrnáct dopravních nehod, z toho devět na Žďársku, řešili v průběhu dopoledne hasiči na Vysočině. Ve většině případů se jednalo o méně závažné nehody, které se obešly bez zranění osob. Nejvážněji dopadla dopolední nehoda autobusu, který narazil do stromu u Poděšína na Žďársku, při které se zranilo hned několik cestujících a řidič autobusu.

Zatímco v průběhu rána a dopoledne řešili hasiči následky silného větru jen velmi ojediněle, tak situace po poledni se začala rapidně zhoršovat a hasiči se do této chvíle téměř nezastavili, zasahovat už museli u téměř devadesáti technických pomocí. Nejčastěji odstraňovali stromy, které padly na vozovku a bránily tak plynulému provozu.

Některé komunikace zůstaly po pádu stromů do příjezdu hasičů zcela neprůjezdné. Nejvíce práce zatím měli s odstraňováním stromů hasiči na Pelhřimovsku, Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. Odstraňovat padlé stromy musely jednotky požární ochrany na Jihlavsku například u Nadějova, Otína nebo Dudína. Na Havlíčkobrodsku odklízeli hasiči stromy ze silnic mimo jiné u Kamene, Rozsochatce nebo Kamenné Lhoty a na Pelhřimovsku byl zásah nutný například u Obrataně, Žirovnice nebo Jetřichovce.

Vítr nelámal jen stromy, odnášel s sebou také části střech domů. Upevňovat uvolněné plechy museli hasiči na domě na Masarykově náměstí v Náměšti nad Oslavou, ale také na domě na ulici Družstevní v Pelhřimově. Všechny zásahy se zatím obešly bez zranění osob.

Výstraha meteorologů platí pro Vysočinu do zítřejší šesté hodiny podvečerní, v souvislosti s ní jsme přijali vnitřní nezbytná opatření a příslušníci na všech jedenadvaceti stanicích profesionálních hasičů v kraji slouží v plných početních stavech.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina

Zlínský kraj

Po celý den byly vysílány jednotky hasičů na místa technických zásahů, kdy odstraňovaly následky po silném větru, který zasáhl některé lokality kraje. Výjezdy hasičů však nenabyly žádné větší intenzity a na místech zásahů nedošlo k žádným komplikacím nebo vzniku škod na majetku. Jedinou výjimkou byl zásah uherskobrodských profesionálních hasičů.

V 11:52 hodin přijal operátor tísňové linky oznámení o pádu stromu na komunikaci mezi obcemi Vápenice a Vyškovec. Po příjezdu hasičů na místo bylo velitelem zásahu upřesněno, že se jedná o tři vzrostlé stromy a k jejich odstranění bude potřeba nasadit těžkou techniku.

Zlínský kraj

Zatímco se hasiči pustili do postupného rozřezávání stromů, pokoušeli se operační důstojníci kontaktovat vedení okolních obcí a majitele lesního pozemku s žádostí o poskytnutí techniky. Jak bylo ale zjištěno, stroje byly nasazeny na odstraňování škod přímo v lesních lokalitách.

Práci hasičů na místě zásahu také komplikovalo riziko pádu dalších stromů. Po zprůjezdnění části komunikace opravdu došlo k pádu dalšího stromu na komunikaci. Z bezpečnostních důvodů proto bylo dohodnuto s policisty, že komunikace bude uzavřena a odstranění popadaných stromů bude provedeno až to bezpečnost dovolí. Po zajištění značení uzávěry se jednotka vrátila na svou stanici.

Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet