Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedm jednotek hasičů zasahovalo u požáru ubytovny ve Vsetíně, celkem evakuovali zhruba 50 osob

Sedm jednotek hasičů zasahovalo po patnácté hodině na místě požáru obytného objektu na ulici Poschla ve Vsetíně. Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu.

V 15:16 hodin byl na tísňovou linku krajských hasičů oznámen požár vícepodlažní obytné budovy na ulici Poschla v okrajové části Vsetína. Na místo požáru byli vyslání profesionální hasiči stanice Vsetín a současně i jednotka dobrovolných hasičů obce Jablůnka. Do čtyř minut byli profesionálové na místě.

Podle prvotních zjištění došlo k menšímu požáru na úrovni prvního nadzemního podlaží. Další dvě podlaží byla zakouřena. Prvotní průzkum byl velmi komplikován chaosem, který na místě vznikl. Část obyvatel objektu unikla okny v přízemí, další, kteří se nacházeli v dvou horních podlažích, se snažili z objektu dostat okny, na kterých viseli nebo z nich vyskakovali. Hasiči se snažili situaci uklidnit a za pomocí nastavovacích žebříků osoby z objektu evakuovat.

Velitel zásahu si nechal na místo povolat další posilové jednotky dobrovolných hasičů ze Vsetína a Valašské Polanky. Poplach byl vyhlášen také jednotce profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí a centrální stanice Zlín. Ze Zlína na místo spolu s velícím důstojníkem zamířil i evakuační autobus. V 15:28 hodin byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu.

Samotný požár hasiči zvládli velmi rychle a soustředili se především na evakuaci asi 50 osob. Evakuované osoby byly předávány ke kontrole a k ošetření posádkám zdravotnické záchranné služby. Podle prvotních odhadů bylo zraněno téměř 35 osob. Jednalo se o intoxikaci kouřen a ve dvou případech došlo k vymknutí kotníků.

V 16:11 hodin byla velitelem zásahu ohlášena celková likvidace události a jednotky byly postupně odesílány na své stanice. Na místě zůstali dobrovolní hasiči ze Vsetína, kteří zajistili dohlídku po požáru. Jako posila jim přijeli i hasiči z obce Jasenka.

Ve spolupráci se zástupci města bylo zajištěno náhradní ubytování. K převozu evakuovaných byl využit autobus profesionálních hasičů. Ten nakonec přepravil 32 osob.

Mimo hasičů a zdravotníků zasahovali na místě od počátku i policisté. Ti se budou spolu s vyšetřovateli hasičů dále zabývat okolnostmi a příčinou vzniku požáru a také vyčíslením vzniklé škody.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet