Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ani ve středu nemají hasiči klid, kvůli silnému větru byly posíleny směny

Od půlnoci se situace částečně uklidnila, hasiči vyjížděli už jen ke 267 událostem. Likvidace následků silného větru však stále pokračuje. V mnoha krajích posílili směny hasičů až o polovinu, aby zvládali všechny zásahy, a další hasiči zůstávají v pohotovosti na telefonu, aby byli schopni se do hodiny zapojit do výjezdu.

Olomouc - Jílová

Jihočeský kraj

V noci na středu se počasí v Jihočeském kraji poměrně umoudřilo a nechalo zasahující hasiče relativně odpočinout. Od půlnoci až do 11 hodin tak naše jednotky vyjely k „pouhým“ přibližně třem desítkám událostí, které souvisely se silným větrem.

Nejvíce zásahů, a to po 11 výjezdech, si připsali hasiči na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Českobudějovicku. Stále platí, že naprostá většina zásahů pro hasiče znamená práci s motorovými pilami, kdy rozřezávají spadané stromy.

Ve Vodňanech na Žižkově náměstí místní profesionální jednotka zajišťuje uvolněnou střechu, na Pražské třídě v Českých Budějovicích museli hasiči zajistit převrácený reklamní kužel, u kterého hrozilo, že se svalí do silnice.

por. Ing. Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Od půlnoci do 9. hodiny ranní vyjeli jihomoravští hasiči k 20 událostem, které souvisely se silným větrem. Nejčastěji odstraňují popadané a pádem hrozící stromy.

Nejvíc událostí bylo na okrese Brno-venkov (9). Dále pak na Blanensku (5), v Brně (4) a Hodonínsku (2). Události se obešly bez zranění.

Jihomoravský kraj

V Brně Komárově poničil vítr střechu základní školy na ploše asi 40 metrů čtverečních. Hasiči odstranili nebezpečné kusy plechu hrozící pádem.

V Lužici na Hodonínsku poškodila odlétnutá střecha jinou střechu dílny. Hasiči s využitím lezecké techniky odstranili nebezpečné části střešní konstrukce.


Hasiči řešili 104 událostí. To je od pondělí, kdy byla vydána výstraha na silný vítr, zatím nejvíc.

Silný vítr si vyžádal nejvíce výjezdů v okresech Brno-venkov (23), Brno-město (22) a Blansko (20). Ve většině případů jednotky odstraňovaly popadané stromy. Ale musely se vypořádat i s uvolněnými plechy, střešními taškami, nakloněnými billboardy a sloupy elektrického vedení, nebo poškozenými komíny.

Z pohledu zásahů způsobených větrným počasím byl největší klid v okrese Břeclav (1). Na Vyškovsku a Znojemsku pak hasiči zasahovali u stejného počtu událostí (2). Na Hodonínsku vyjížděli ke čtyřem zásahům.

Od pondělí do dnešní 22. hodiny bylo na území kraje 205 událostí souvisejících s vydanou výstražnou informací ČHMÚ.

Jaroslav Mikoška, David Jirouš
HZS Jihomoravského kra­je

Karlovarský kraj

V časných ranních hodinách popadané stromy komplikovaly dopravu na krajských silnicích. „Stromy padaly na komunikace například ve směru Tatrovice – Vřesová nebo Lázně Kynžvart – Lazy. Asi největší komplikací byl hrozící pád vzrostlého stromu do drátů elektrického vedení v obci Mezirolí. Z tohoto důvodu byla pro veškerý provoz uzavřena silnice v obci, nyní už se tudy opět jezdí,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Nad ránem navíc začaly namrzat komunikace ve vyšších polohách Krušných hor. Podle dispečera Údržby silnic Karlovarského kraje Josefa Bulky si stav vyžádal výjezd techniky zimní údržby a rovněž způsobil zpoždění některých autobusů například v obci Mariánská.

Již včera v odpoledních hodinách došlo k zatopení a přetékání většího množství vody přes silnici v obci Kfely u Ostrova. Na silnicích je doprava nyní stabilizovaná, ale může docházet ke krátkodobým uzavírkám v provozu během likvidace následků větrného počasí.

web Karlovarského kraje

Liberecký kraj

Napilno neměli jen výjezdoví hasiči, ale také krajské operační a informační středisko, které všechna volání přijímalo a vysílalo síly a prostředky. Přestože byli všichni v jednom kole, naštěstí nešlo o přímé ohrožení lidských životů.

Jak byli hasiči informováni, na mnoha místech kraje jsou dlouhodobé výpadky elektrického proudu. Poruchy se postupně odstraňují s maximálním nasazením, ale bude to trvat do středečních odpoledních hodin.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
mluvčí HZS Libereckého kraje

Olomoucký kraj

Od půlnoci do 9:00 hodin zasahovali hasiči už u 15 událostí, které měly souvislost s větrem. Ve všech případech se jednalo o popadané stromy a větve na komunikacích. Podle našich informací nebyl při událostech nikdo zraněn.

Olomouc - Jílová

Co se týká povodňové situace, v obci Moravičany je hlášen I. stupeň povodňové aktivity.

V průběhu celého dopoledne až do 14:30 hodin pokračovali hasiči v likvidaci následků silného větru. Největší počet událostí tvořily výjezdy na odstranění spadlých stromů a větví z komunikací a drátů elektrického vedení. V několika případech byli hasiči také žádáni o pomoc s připevněním střešní krytiny.


Hasiči v Olomouckém kraji vyjíždí stále likvidovat popadané stromy a větve na komunikacích. Od půlnoci do 18:30 hodin hasiči zasahovali už u 53 technických zásahů. Jižní částí kraje se kolem 18:00 hodiny prohnal vítr s deštěm a sněhem a opět způsobil několik výjezdů hasičů:

Uvolněné střešní krytiny:

  • Přerov, Kopaniny – poškozená plechová římsa
  • Prostějov, Rejskova – uvolněný plech na střeše
  • Lutín – uvolněný plech na střeše
  • Tršice – spadlá střecha

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

Hasiči v Pardubickém kraji likvidovali i ve středu 1. dubna popadané stromy, které k zemi poslal orkán. Vítr utrhal i několik střech a potrhal i dráty elektrického vedení. Od počátku tohoto týdne počítají hasiči již více než 150 výjezdů.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Ústecký kraj

Hasiči nejčastěji odstraňovali spadané stromy z veřejných komunikací a dalších míst a zajišťovali uvolněné plochy a předměty. Nejvíce událostí bylo hlášeno v okresu Louny – 27. Například v Dobroměřicích hasiči upevňovali utržené plechy na střeše školy.

V Žatci v ulici Volyňských Čechů a na Hošťálkově náměstí létaly ze střechy domu tašky. V Lenešicích hasiči zajistili utrhané plechy na střeše mateřské školy a plechy na střeše domu ve Vrchlického ulici v Lounech. Ostatní zásahy byly na popadané stromy a větve.

Ústecký kraj

V okresu Děčín bylo hlášeno 15 událostí. V Jiráskově ulici v Rumburku hasiči zajišťovali plechy visící ze střechy domu. Všechny ostatní zásahy bylo odstraňování stromů a větví spadlých na komunikace a vedení. V okresu Ústí nad Labem bylo oznámeno 15 událostí. Z panelového domu domova seniorů v Ústí nad Labem – Severní terase vítr strhl plechovou střechu. Místo bylo zabezpečeno.

V ulici SNP v centru Ústí nad Labem odstranili hasiči uvolněné plechy ze střechy domu. Ostatní zásahy byly na odstraňování stromů spadlých na veřejná prostranství. V okresu Litoměřice bylo hlášeno 9 událostí. Ve Vilové čtvrti v Úštěku vítr uvolnil plechy na střeše domu.

Ostatní zásahy byly na popadané stromy na komunikace. V okresu Teplice bylo hlášeno 5 událostí. Vítr utrhl reklamní plachtu na fasádě domu na Masarykově třídě v Teplicích. V okresu Chomutov bylo oznámeno 5 událostí. Hasiči zajišťovali uvolněné plechy na střeše domku v Pětipsech. Ostatní zásahy byly na popadané stromy a větve.

Ing. Lukáš Marvan
mluvčí HZS Ústeckého kraje

Kraj Vysočina

Od osmé hodiny ranní do jedenácté hodiny dopoledne zasahovali hasiči v souvislosti s počasím u jedné desítky událostí. Ve všech případech se jednalo o stromy, které padly na komunikace a překážely tak plynulé dopravě. Nejvíce událostí jsme v uplynulých třech hodinách zaznamenali na Havlíčkobrodsku a Žďársku.

Stromy hasiči odstraňovali například na Havlíčkobrodsku u Štoků nebo Šlapanova na Žďársku mimo jiné u Křižanova nebo Velké Bíteše. Situace v kraji se tak od noci výrazně zlepšila, i nadále však hasiči na stanicích slouží v plných početních stavech.

V 7:53 byla jednotka SDH Ždírec nad Doubravou povolána k odstranění spadlého stromu z komunikace u místní části Horní Studenec.

kpt. Ing. Petra Musilová, DiS.
mluvčí HZS kraje Vysočina

Záchranný útvar HZS ČR

V souvislosti s likvidací následků silného sněžení a větru, které v současné době sužují některé oblasti České republiky, byly povolány i jednotky Záchranného útvaru HZS ČR.

Skupina šesti příslušníku s dvěma automobily vyjela do obce Sušice, kde pomáhala místním jednotkám s odstraňováním stromů spadlých na komunikace.

Na žádost HZS Zlínského kraje vyjel vyprošťovací automobil AV 30 z Hlučína do obce Ratiboř, kde hrozí pád stromu na rodinný dům.

*por. Ing. Ivo Adámek
mluvčí Záchranného útvaru HZS ČR

Zlínský kraj

I dnes vyjížděly jednotky profesionálních hasičů na místa hlášených pádů stromů nebo místa, kde možné pády stromů ohrožovaly majetek občanů nebo provoz na komunikacích.

Jako první byli v 07:28 hodin vysláni hasiči centrální stanice Zlín. V části města Zlín – Jaroslavice došlo k pádu vzrostlého dubu přes příjezdovou komunikaci k místní chatové oblasti.

Od 07:44 hodin zasahovali profesionální hasiči ze Vsetína v obci Ratiboř, kde hrozil pád stromu na rodinný dům. Po kontrole místa bylo velitelem zásahu vyhodnoceno případné pokácení jako rizikové, které bude nutné provést specializovanou firmou. Hasiči proto místo zabezpečili páskou a vrátili se zpět na svou stanici.

Po příjezdu specializované firmy bylo zjištěno, že strom bude nutné zabezpečit těžkou technikou. Příjezd těžkých automobilních jeřábů hasičů přímo na místo však nebyl možný. Nakonec se podařilo zabezpečit plošinový automobil a traktor s jejichž využitím hasiči, kteří se na místo vrátili, strom pořezali.

Zlínský kraj

K dalšímu zásahu vyjela v 07:35 hodin jednotka hasičů z Bystřice pod Hostýnem. V Rajnochovicích došlo k pádu stromů na elektrické vedení.

Popadané stromy v areálu průmyslového podniku v Zubří na Vsetínsku odstraňovali po půl osmé také místní podnikový hasiči.

Před osmou hodinou vyjeli k odstranění stromu vyvráceného na střechu domu a elektrické vedení v obci Spytihněv profesionální hasiči z Otrokovic a místní dobrovolní hasiči. S využitím automobilní plošiny a jeřábu byl strom odstraněn.

Zlomenou větev hrozící pádem na komunikaci u Morkovic – Slížan odstranili před devátou hodinou profesionální hasiči z místní stanice HZS Zlínského kraje.

Jednotka dobrovolných hasičů z Koryčan zase odstraňovala spadený strom na komunikaci ve směru na část obce Lískovec. Zásah zabral hasičům asi dvacet minut a byl ukončen v deset hodin.

K zatím poslednímu zásahu vyjela (stejně jako k tomu prvnímu) jednotka hasičů centrální stanice Zlín v 12:10 hodin. Na ulici Hradská došlo k pádu stromu na zaparkovaný osobní automobil. Stejně jako v ostatních případech hasiči strom pořezali a jeho zbytky uklidili.

Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet