Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zcela pohltily rodinný dům v Lopeníku na Uherskobrodsku, zasahovalo šest jednotek

Šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů zasahovalo od půl jedné na místě požáru rodinného domu v obci Lopeník na Uherskobrodsku.

K rozsáhlému požáru rodinného domu v obci Lopeník vyslal dnes v 00:16 hodin operační důstojník jednotku profesionálních hasičů ze stanice Uherský Brod a jednotky dobrovolných hasičů obcí Starý Hrozenkov a Bystřice pod Lopeníkem.

Jako první dorazili na místo profesionální hasiči. V době jejich příjezdu byl celý interiér domu pohlcený plameny a požár se nacházel ve své třetí fázi, to znamená ve fázi intenzivního hoření. Hasiči se okamžitě pustili do boje s plameny. Rozsah požáru a vysoká spotřeba vody si vyžádaly povolání posilových jednotek dobrovolných hasičů z obcí Bánov a Strání.

Na místo byla povolána i jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště. Pro doplňování vody do cisteren hasičů byla velitelem zásahu zřízena kyvadlová doprava. Pohyb techniky hasičů byl však velmi komplikován náledím na komunikacích. Proto byl cestou operačního střediska vyžádán příjezd posypového vozu správce komunikací.

Vzhledem k intenzitě požáru došlo také k postupného propadnutí stropů domu. V 02:39 hodin se podařilo hasičům dostat požár pod svou kontrolu. Postupně pak dohašovali jednotlivé prostory hoření v interiéru vyhořelého domu. Po uhašení se nasazené jednotky mohly postupně začít vracet na své základny. Na místě byla ponechána pouze jednotka z Bystřice pod Lopeníkem jako dohlídka požářiště.

V době vzniku požáru se v objektu nacházely dvě osoby. Ty stačily z hořícího objektu včas uniknout. Po jejich kontrole zdravotníky jim náhradní zázemí poskytl starosta obce.

Už v době zásahu bylo zahájeno vyšetřování příčiny jeho vzniku. Vyšetřovatelé budou ve své práci pokračovat i v dnešních dopoledních hodinách. Příčina požáru ani výše způsobené škody nebyly dosud stanoveny.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet