Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Olomoucký kraj uvolnil 5 milionů korun na dobrovolné hasiče, pomůže s technikou i vybavením

Peníze na rekonstrukci, pořízení, opravu požární techniky nebo nákup věcného vybavení jednotek sborů dobrovolných hasičů mohly obce Olomouckého kraje žádat do poloviny února. Na hasiče letos uvolnilo hejtmanství 5 milionů korun.

Ze všech 271 podaných žádostí uspělo v konečném hodnocení a schvalování 189 jednotek obcí. Požadavky obecních samospráv převyšovaly rozpočtovanou částku o více než 8 a půl milionu korun.

Kdybychom chtěli poskytnout dotaci všem jednotkám, na které si obce požádaly, výše dotace pro jednu obec by byla něco málo přes 18 tisíc korun. Tyto peníze by ale nestačily především tam, kde naléhavě potřebují nakoupit nebo opravit cisternové automobilní stříkačky či dopravní automobil. Tedy základní vybavení každé jednotky,

uvedl hejtman jiří Rozbořil.

Při zpracování návrhu finančních příspěvků na jednotky požární ochrany obcí bylo přihlédnuto k akceschopnosti jednotky a zajištění provozuschopnosti stávající požární techniky. Peníze se rozdělovali i na osobní ochranné pomůcky, jako jsou rukavice, přilby, boty nebo zásahové oděvy.

Technika jednotek sborů dobrovolných hasičů je ve velmi špatném stavu. Přitom zejména dobrovolní hasiči zasahují u mimořádných událostí a krizových situacích v kraji. Stačí si vzpomenout na tornádo v Litovli v roce 2004, jarní povodně 2006, bleskové povodně 2009, povodně květen a červen 2010 nebo loňské bleskové povodně na Jesenicku,

doplnil Rozbořil.

Pro letošní rok je stanoven poměr financování 60 % podíl obce a 40 % dotace kraje. V regionu je celkem 452 jednotek požární ochrany, nejvíce na Přerovsku (126) a Olomoucku (124). S dotací, pokud návrh na rozdělení peněz schválí i krajští zastupitelé, mohou počítat například hasiči v místních částech Olomouce, Babicích, Hanušovicích, Bělotíně, Bílé Vodě, Čelechovicích, Hranicích, Lošticích, Příkazech, Drahanech, Zlatých Horách nebo Dřevohosticích.

Sdílet