Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Horoušánek shořely dva stohy, škoda byla vyčíslena na 725 tisíc korun

Ve čtvrtek 9. dubna 2015 byl v půl šesté v podvečer na tísňovou linku středočeských hasičů ohlášen požár stohu u obce Horoušánky v okrese Praha-východ.

Na místo události byla vyslána profesionální jednotka ze stanice HZS Stará Boleslav, kterou posílily dobrovolné jednotky obcí Jirny, Úvaly, Nové Jirny a Šestajovice – celkem devět cisternových vozů. Jako první přijela k požáru JSDH Nové Jirny, která průzkumem zjistila, že už hoří celý stoh balíkované slámy o rozměrech cca 22 × 10 metrů.

Navíc se v těsné blízkosti ve vzdálenosti dvou metrů nacházel menší stoh o rozměrech 8 × 5 metrů. Ten se přijíždějící jednotky snažily uchránit, ale kvůli vysoké intenzitě plamenného hoření se to ani za použití pěti proudů C nepodařilo.

Velitel zásahu se po dohodě s přítomným majitelem rozhodl ponechat stohy kontrolovaně vyhořet. Majiteli se podařilo sehnat čelní nakladač, který rozhrnul menší stoh poblíž polní cesty, aby se hořící balíky slámy nezřítily na cestu.

Vzhledem ke vzniklé škodě na uskladněné slámě povolal velitel zásahu na místo i vyšetřovatele požárů z územního odboru Mladá Boleslav, který při objasňování případu spolupracoval s Policií ČR. Podle výsledků vyšetřování spolykaly plameny 1500 balíků slámy o hmotnosti 600 tun a přímé škody byly vyčísleny na 725 tisíc korun. Jako nejpravděpodobnější příčina se jeví cizí zavinění – hra dětí s otevřeným ohněm.

Událost uzavřelo operační středisko až následující den před sedmou hodinou ranní, kdy se z celonoční dohlídky nad požářištěm vrátila jednotka SDH Nové Jirny.

Foto, video: Robin Duspara & HZS Středočeského kraje

por. Ing. Michal Macoun
vyšetřovatel požárů
HZS Středočeského kraje
Sdílet