Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Moravskoslezského kraje cvičili na jezech na Bruntálsku, překonávali odpor vody i zachraňovaných li­dí

Tři desítky profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), začleněných do vodních záchranných jednotek WASAR (Water Search And Rescue), absolvovaly ve čtvrtek 9. 4. 2015 celodenní výcvik na třech nebezpečných jezech v okrese Bruntál na řece Opavě.

Různé techniky překonávání odporu vody a záchrany osob, například po navázání jednotlivce na lano či pomocí záchranných saní, si hasiči vyzkoušeli nejprve v Krnově na jezu u lokality Papírový mlýn a posléze na nedalekém jezu u Petrova rybníka, který si již vyžádal několik lidských životů.

Nakonec vodní záchranné týmy ze všech šesti územních odborů (tedy okresů) HZS MSK přejely do Nových Heřminov na třetí jez – opět na řeku Opavu, kde však voda během posledních dvou dní viditelně opadla. Zde hasiči „alespoň“ trénovali pohyb ve vodě a záchranu osob pomocí házecího pytlíku.

WASAR odřad z HZS MSK, dosud jediný svého druhu v České republice, funguje několik let. Je speciálně vybaven a vycvičen pro záchranné práce na vodní hladině, například při povodních. Nasazen byl mj. při povodních v Čechách v červnu 2013.

Jeho příslušníci absolvovali při svém vzniku několik cvičení na vodě v zahraničí (s britskými a nizozemskými jednotkami), doma pravidelně trénují jak na klidné a tekoucí, tak na divoké vodě, i na raftech, v zimě především záchranu osob z ledu.

Každoročně v červnu se na vodní nádrži Slezská Harta (u Bruntálu) koná pro profesionální i dobrovolné hasiče a další záchranářské týmy prestižní soutěž vodních záchranných služeb. Letošní již 17. ročník se zde koná ve středu 10. června 2015.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet