Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Prahy 1 mají svůj zvon, byla tak završena rekonstrukce hasičárny

Jmenuje se Jan, měří 30,5 centimetru a váží 18 kilogramů. Že má to dítě trochu divné míry? To bude asi tím, že má tělo i srdce z kovu a i ten tvar je poněkud… A to nemluvíme o rodičích, kterých má rozhodně více, než je obvyklé.

Ale teď vážně: jméno je v pořádku, získal ho po Janu Nepomuckém, rodinu mu tvoří Sbor dobrovolných hasičů Praha 1 a navíc to je zvon. Pro naše dobrovolné hasiče ho odlil zvonař Rudolf Manoušek a požehnal ho kardinál Dominik Duka.

Městská část Praha 1 přispěla na výrobu zvonu, protože to kromě jiného chápala jako výraz poděkování našim dobrovolným hasičům – velitelům i řadových členům – za jejich práci pro naši městskou část a pro bezpečí jejích občanů.

řekl Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1, která byla největším dárcem

Kromě něj se slavnostní akce na Nových mlýnech zúčastnila řada dalších osobností a příznivců našich dobrovolných hasičů.

Spolu s radnicí přispěla řada dalších dárců, včetně samozřejmě samotných dobrovolných hasičů a jejich rodin. Cena zvonu, odlitého jediným pražským zvonařem Rudolfem Manouškem v nizozemském Astenu, dosáhla nakonec výše 70 tisíc korun.

Zvon o průměru 305 milimetrů a s vlastním tónem f3 je zavěšen v průčelí dvora hasičské základny na Nových mlýnech.

Chci všechny sousedy ubezpečit, že je nebude budit a že bude zvonit jen při slavnostních příležitostech. Doufejme, že krizových okamžiků, kdy bude muset také zazvonit, bude co nejméně.

prohlásil zástupce velitele jednotky dobrovolných hasičů Filip Dvořák

Zvon, který byl pojmenován na počest Jana Nepomuckého, požehnal kardinál Dominik Duka, který je patronem hasičů z Prahy 1. „Zvon má srdce – a to je dobře. I dobrovolní hasiči ho mají. Ať mají po vzoru Jana Nepomuckého také sílu bránit pravdu,“ uvedl mimo jiné Dominik Duka.

Sdílet