Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest jednotek hasilo požár tří hektarů lesa a trávy na okraji Bruntálu, při zásahu foukal silný vítr

Šest jednotek hasičů zasahovalo v sobotu 11. dubna 2015 kolem poledne na okraji Bruntálu u požáru lesního a travního porostu. Celkem hořely více než tři hektary nízkého lesa a trávy. I přes silný vítr jej hasiči velmi rychle uhasili. Obešel se bez zranění.

Operační středisko hasičů bylo o požáru na svahu Uhlířského vrchu informováno v sobotu hodinu před polednem. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Bruntálu, společně s ní pět jednotek dobrovolných hasičů – Bruntál, Lomnice, Horní Benešov, Břidličná a Světlá Hora.

Hořelo na třech místech – nízké stromy na ploše 2 hektarů, travní porost na ploše jednoho hektaru a ještě jedna plocha menší než hektar. I přes velmi silný vítr, který dosahoval až 5 metrů za vteřinu – se hasiči vypořádali s ohněm velmi rychle – všechna tři místa byla uhašena za půlhodinu. Pak ještě jednotky preventivně prolévaly požářiště velkým množstvím vody.

Vyšetřovatel požárů HZS MSK stanovil dvě verze vzniku požáru – úmyslné zapálení a nedbalostní chování v lese a na louce. Les je v majetku města Bruntálu. Škoda na něm bude vyčíslena dodatečně.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet