Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po reakci kyseliny s rozpouštědlem v Brně se uvolňoval chlor a oxid uhelnatý, čtyři pracovníci firmy skončili v nemocnici

Krátce po 10. hodině vyjeli brněnští hasiči k požáru odpadu v popelářském voze na ulici Masná. Na místě ovšem zjistili, že se nejedná o požár, ale o únik par chlóru z odpadu. Čtyři pracovníky odpadové firmy odvezla záchranná služba.

Po zjištění, že se nejedná o požár, ale o chemickou látku, přemístili hasiči z bezpečnostních důvodů popelářské vozidlo o pár set metrů do areálu odpadové firmy, kde vytyčili nebezpečnou zónu. Na místo přijela další speciální technika HZS určená pro zásahy na nebezpečné látky a také mobilní chemická laboratoř HZS z Tišnova.

Ta zjistila, že v odpadu reagovala kyselina s rozpouštědlem. Chemickou reakcí se uvolňoval chlor a oxid uhelnatý. Těmito látkami se zřejmě také přiotrávili čtyři pracovníci odpadové firmy. Hasiči jim poskytli první pomoc do příjezdu záchranné služby.

Hasiči ve speciálních protichemických oblecích prozkoumali odpad z popelářského vozu a nelezli láhev s uraženým hrdlem, ve které bylo rozpouštědlo. Mobilní chemická laboratoř láhev zajistila. Následná měření již byla negativní a další ohrožení se v místě neprokázalo.

Před půl jednou jednotky ukončily činnost a začaly se vracet na své základny.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet