Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezecká skupina profesionálních hasičů z Teplic pravidelně nacvičuje i s policejní let­kou

Tentokrát hasiči – lezci trénovali záchranu osob z porouchané lanovky na lanové dráze na Komáří vížce u Bohosudova na Teplicku. Běžně hasiči v podobných případech zasahují pomocí lanové techniky. Tentokrát si ale záchranu osob vyzkoušeli pomocí vrtulníku letecké služby Policie ČR a zásahové policejní jednotky Ústeckého kraje.

„Hasiči z teplické stanice jsou předurčení právě k zásahům ve výškách a nad volnou hloubkou. Běžně tak zasahují například na skalách u horolezců nebo například, když se slaňují ze střech domů při násilném otevírání bytů a podobně. V současné době slouží u teplické lezecké skupiny dvanáct speciálně proškolených profesionálních hasičů – lezců. Na každé ze tří směn tak slouží čtyři lezci," říká instruktor lezecké skupiny HZS Teplice Jiří Jurčík.

V rámci prohlubování zkušeností a dovedností lezců a policistů tak hasiči pořádají pravidelná cvičení a školení. Vedle letky Policie ČR ale hasiči z teplické stanice využívají i svůj výcvikový trenažér a lezeckou stěnu v areálu požární stanice, kde mají k dispozici i maketu lanové dráhy. Právě na ní pak si mohou zkoušet různé druhy způsobů záchrany osob, kteří uvíznou na porouchané lanové dráze. Na Teplicku je dokonce nejdelší lanovka v České republice.

Profesionální hasiči tak mají za sebou již rovněž ostrý zásah, kdy před několika lety došlo k poruše lanové dráhy a na sedačkách tehdy uvízly desítky turistů. Všechny návštěvníky se naštěstí hasičům podařilo včas dostat do bezpečí. Tehdy hasiči zasahovali i pomocí žebříků.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet