Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičné dopravní nehodě zůstalo jedno auto pod vodou, k jeho vyproštění bylo zapotřebí potápěčů a hasičského vyprošťováku

Hasiči dopoledne vyjížděli k vážné nehodě tří osobních aut u Myslejovické vodní nádrže na Vyškovsku. Jedno auto zůstalo pod hladinou, další leželo na střeše. Dva lidé zemřeli. Takový byl scénář dnešního krajského cvičení složek IZS ve vojenském prostoru.

Srážku tří aut viděl rybář z protějšího břehu vodní nádrže a okamžitě volal na tísňovou linku 158. Na místo se postupně sjeli policisté, záchranáři a hasiči. Přiletěl také vrtulník Policie ČR s potápěči na palubě. Po nehodě jedno auto zůstalo na střeše, další na silnici a třetí zajelo pod hladinu vodní nádrže.

Hasiči pomohli zajistit místo nehody a záchranářům asistovali při transportu a ošetřování tří zraněných. Z vozidla, které zůstalo pod vodou, vyprostili policejní potápěči mrtvého muže. Hasiči v té době stabilizovali převrácený automobil a vyprostili tělo druhého zemřelého. Policie v okolí pátrala po viníkovi nehody, který utekl do lesa. Policejní rojnici a psovodům však neunikl. Další činností hasičů byl úklid vozovky a po vyproštění vozidla z vodní nádrže sesbírali z vodní hladiny ropné látky. Na celý průběh akce dohlíželi rozhodčí. Jejich poznatky se budou v dalších dnech rekapitulovat a mohou se v budoucnu přenést do běžné zásahové praxe.

Po cvičeném zásahu následovaly ukázky speciálních činností složek IZS. Hasiči předvedli záchranu osob z vodní hladiny s využitím vrtulníku Policie ČR.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet