Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Brandova získali automatizovaný externí defibrilátor, zakoupil jej Ústecký kraj

Dobrovolní hasiči z horské obce Brandov na Mostecku získali speciální přístroj, kterým snadněji zachrání život, a to automatizovaný externí defibrilátor značky typu AED LIFEPACK 1000. Hasiči z Barndova jsou tak jediným dobrovolným sborem na Mostecku, který nyní přístroj vlastní a jsou tak zařazeni do sítě takzvaného first-respondera s AED.

Horská obec Brandov má totiž jeden z nejdelších dojezdových časů pro záchrannou službu. Ústecký kraj zakoupil v rámci pokračování projektu Časná defibrilace celkem čtyřicet tři automatizovaných externích defibrilátorů.

S novým přístrojem AED se nyní seznamují na stanici i dobrovolní hasiči z Brandova Lukáš Mozz a jeho bratr Jiří. Jednotka SDH Brandov je tak nyní k výjezdům vybavena i tímto speciálním přístrojem.

Díky projektu časné defibrilace v našem regionu mohou v rozhodujících vteřinách života efektivně pomáhat nezdravotníci ještě před příjezdem rychlé záchranné služby. Podstatou projektu je vytváření celokrajské sítě automatizovaných externích defibrilátorů (AED) v kontextu se sítí výjezdových stanovišť ZZS a s dojezdovými časy jejich posádek tak, aby pravděpodobnost úspěšného použití AED byla co nejvyšší.

Jedenáct defibrilátorů značky typu AED LIFEPACK 1000 za celkem 450 tisíc korun získala například i městská policie v Chabařovicích, v Trmicích, v Jílovém u Děčína, v Budyni nad Ohří,v Třebenicích, v Bečově, v Brandově, v Lounech v Ústí nad Labem a Vodní záchranná služba Nechranice a v Mostě. Dalších třicet dva defibrilátorů stacionárních značky Philips HeartStart Frx a vnitřních schránek na umístění defibrilátorů v celkové výši 1,8 milionů korun získaly vybrané služby Ústeckého kraje.

Dalším článkem nezbytným pro jeho fungování je existence krajského registru, který umožňuje dispečerovi instruovat zachránce k jejich použití nebo vyslat na místo takzvaného first-respondera s AED.

Sdílet