Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Praha Chodov

Slavnostní otevření nové hasičské zbrojnice sboru dobrovolných hasičů Praha 11 – Chodov se konalo ve středu 21. května 2003.

Události byla přítomna řada významných hostů. Z Magistrátu hl. m. Prahy přijel náměstek primátora mgr. Rudolf Blažek, HZS hl. m. Prahy zastupovali pplk. mgr. Jaroslav Pešek, mjr. mgr. Petr Vodička a velitel stanice HZS Praha na Chodově mjr.Felix Malec. Za Městské sdružení hasičů hl. m. Prahy přijeli Václav Šimek, Lubomír Spálenka a Milan Kučera. Akce se samozřejmě účastnilo celé vedení městské části Prahy 11 v čele se starostkou Martou Šorfovou. Na místě byli zástupci médií, včetně naší redakce, a řada dalších hostů.

Nová zbrojnice chodovských dobrovolných hasičů je soustředěna v objektu bývalé blokové kotelny na rohu ulic Bohúňova a Tererova na pražském Jižním Městě. Hlavní výhodou tohoto objektu je prostorná hala bývalé kotelny, která nyní slouží jako garáž požární techniky a je vybavena dvěma stahovacími vraty, vytápěním a odvětráváním. Na garáž navazuje sklad a prostor pro „hrubou“ očistu hasičské výstroje po zásahu. Plocha horního patra, kde byl dříve velín kotelny, byla rozšířena. Nyní je zde prostorná zasedací místnost, kancelář, šatna a sociální zařízení.

Nová zbrojnice výrazně zlepšila podmínky pro práci SDH. Do budoucna by chodovští hasiči chtěli pořídit ještě jednu velkou cisternu, aby se využil prostor garáží. Vše ovšem záleží na finančních možnostech městské části. Na Chodově tak mají v podstatě nejlepší zbrojnici z celé Prahy. Teď jen musí svou činností dokázat že náklady na stavbu byly opodstatněné

Náklady na přestavbu kotelny na hasičskou zbrojnici se vyšplhaly na přibližně 5,5 mil. korun, z toho 2,4 mil. korun poskytl Magistrát hl. m. Prahy. Zbývající část investovala městská část Praha 11. Projektantem, který dal konkrétní podobu představám a požadavkům dobrovolných hasičů, byl ing. arch. Ivan Kunovský. Dodavatelem stavebních prací byla firma ELIZZA a stavební dozor měla firma IKON.
Sdílet