Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obě stanice v Hradci Králové otevřely první květnový víkend své dveře, hasiči předvedli techniku

Dne 3. 5. 2015 v 9 hodin se dveře centrální stanice Hradec Králové – U Přívozu a stanice Hradec Králové – Pražská otevřely veřejnosti. První návštěvníci již netrpělivě postávali před branami stanice od brzkých ranních hodin čekajíce na otevření.

U vstupu byli příznivci hasičské práce přivítáni příslušníky hasičského sboru, od nichž dostali dětští účastníci několik drobností. Na dvoře stanice byla k vidění většina požární techniky a vybavení hasičů, které využívají při jejich každodenní práci. Letošními novinkami byly na stanici U Přívozu technický kontejner pro vyprošťování, nákladní automobil pro evakuaci osob, velitelský automobil Škoda Yeti a na stanici Pražská CAS 20 T815 Terno.

Zájemci o požární techniku nebyli ochuzeni ani o tradičně vystavované kousky, kterými je cisternová automobilová stříkačka CAS 20, technický automobil pro práci potápěčů vybavený obleky k potápění v kontaminovaných vodách, rychlý zásahový automobil VW transporter, chemický kontejner SCHMIT, autobus pro evakuaci, automobilový žebřík… Hasiči návštěvníkům také předvedli automobil s plošinou, která byla vysunuta do výšky několika desítek metrů.

Děti s radostí využily možnosti posadit se do velitelského automobilu, automobilové cisterny či do člunu. Samozřejmostí byla po celý den přítomnost hasičů, kteří ochotně zodpovídali zvídavé otázky dětí i dospělých.

Díky počasí, které bylo navzdory předpovědím krásně slunečné, se den vydařil a obě Hradecké stanice si přišlo prohlédnout téměř dva tisíce návštěvníků. Mnozí na dni otevřených dveří nebyli poprvé a všichni věříme, že ani naposledy.

Žákům a studentům základních a středních škol byl určen následující den. Za doprovodu odborného výkladu hasičů byla k vidění stejná technika jako předchozího dne. Ani školáci nebyli ochuzeni o drobnosti, které si odnesli s sebou. Obě stanice přivítali tento den přes deset tříd s počtem více jak čtyři sta žáků.

Alena Kuthanová, DiS.
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet