Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesního porostu a hrabanky nedaleko Náměště na Hané likvidovalo několik jednotek

Postupnou pomoc pěti jednotek z řad profesionálních a dobrovolných hasičů si vyžádal požár lesního porostu a hrabanky nedaleko Náměště na Hané, blíže za zámkem v tamním rozsáhlém lesním porostu. Oznámení o požáru převzalo operační středisko Hasičského záchranného sboru od pracovníků Lesů České Republiky, s upřesněním místa a rozsahu zahoření.

Společně s jednotkami profesionálních hasičů požárních stanic Litovel a Olomouc, celkem osádky tří cisternových vozidel, k místu vyjeli také dobrovolní hasiči Náměšť na Hané, Senice na Hané a Třebčín.

Provedeným průzkumem v těžce přístupném terénu nejen pro samotnou techniku, ale i pro zasahující hasiče, bylo potvrzeno vlivem silného větru rozšíření až na plochu půldruhého hektaru. Hasičům se zhruba po dvou hodinách podařilo rozšiřování plochy hoření lokalizovat a až do úplného setmění pokračovali v likvidaci požáru.

Postupně jednotlivá místa procházeli a důkladně rozhrabávali a prolévali vodou. V některých místech docházelo k tzv. kořenovému prohořívání, tato místa taktéž pečlivě překontrolovali a prolili dostatečně vodou. Z důvodu nutného dohledu, je zde zřízena hlídka sestavená z pracovníků správce lesa a v případě nutnosti je v pohotovosti místní dobrovolná jednotka hasičů.

Co stojí za příčinou vzniku požáru je aktuálně v šetření, výše škody byla vyčíslena v částce 150 tis korun. Není vyloučen úmysl či nedbalost při manipulaci s ohněm neznámé osoby. Při požáru i samotném zásahu hasičů nedošlo k žádnému zranění.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet