Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příliš mnoho nehod

Poslanci navrhují snížit rychlost pro autobusy.Ilus­trační foto.

Poslanecký návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích předpokládá, že autobusy budou moci jet mimo obce maximálně rychlostí 80 km/h. Nyní mohou jezdit rychlostí až 90 km/h. Návrh, který ve středu předloží vládě vicepremiér Pavel Rychetský, dále předpokládá omezení maximální rychlosti na dálnicích ze současných 130 na 110 kilometrů v hodině.

Novela chce také změnit dosavadní praxi, podle níž držitel řidičského průkazu skupiny B, který opravňuje k řízení osobního auta do váhy 3500 kilogramů a pro maximálně 8 osob, mohl bez další podmínky získat oprávnění skupiny D, tedy na autobusy. Proto navrhuje, aby o rozšíření na skupinu D mohl požádat pouze držitel průkazu C, tedy motorista, který může řídit vozy s váhou od 3500 do 7500 kilogramů. Navíc by měl na těchto vozidlech jezdit alespoň dva roky.

Autoři návrhu v důvodové zprávě uvádějí, že je k iniciativě přivedla nedávná tragická nehoda patrového autobusu se členy plaveckého oddílu. Událost, při níž zahynulo 19 lidí, se odehrála 8. března u Nažidel na Českokrumlovsku.

Podle policie nehodu zavinil řidič, jenž se plně nevěnoval řízení a sjel pravými koly za okrajovou bílou čáru na nezpevněný okraj silnice. Tam narazil do svodidel a následně vybočil do protisměru. Autobus pak prorazil svodidla a zřítil se ze sedmimetrové stráně na louku. Řidiče policie obvinila z obecného ohrožení. Hrozí mu za to až deset let vězení.

Takže na to aby se poslanci rozhýbali k činnosti museli zemřít lidé. Podobně tomu je i v případě novely která by mohla přísněji postihovat nedání přednosti v jízdě hasičům a záchranářům a znemožnění průjezdu zaparkovanými vozy. Tím se budou také asi zabývat až někdo kvůli tomu že hasiči nedojedou včas zemře.
Sdílet