Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Autobus narazil do nákladního vozu

Při vážné dopravní nehodě bylo zraněno 28 osob. Dvě osoby byly vážně zraněny. Zásah komplikovalo i to, že došlo v přímém okolí k další dopravním nehodám, ty se naštěstí obešly bez zranění. Řidič po převozu do nemocnice zemřel.

Byl jsem tam.

Včera krátce po nastoupení služby byla naše jednotka vyslána k této nehodě. Spolu s řidičem jsme byli posádka RZA a na místo jsme dorazili během deseti minut. Tam již zasahovala jednotka HZS Říčany a několik vozů ZS. Hasiči z Říčan pracovali uvnitř autobusu na uvolnění prostoru kolem řidiče a my s dalšími jsme se snažili uvolnit prostor kolem nohou řidiče zvenku. Bohužel bylo nutné cca dva metry karoserie úplně odřezat a po částech vystříhat plechy a vzpěry kolem řidičových nohou. Části těchto vzpěr měl totiž zaraženy v nohou a tak nešlo jednoduše odtrhnout oba vozy od sebe a museli jsme je odstraňovat po kouskách. Protože byl stále při vědomí bylo nutno postupovat velmi opatrně a proto vyproštění trvalo tak dlouho. Při této činnosti totiž nelze ohrozit vyprošťovanou osobu. Po uvolnění jsme nadzdvihli přívěs nákladního vozu hydraulickými zvedáky a poté vyprostili řidiče. V tu dobu stále ještě žil. Bohužel po převozu do nemocnice svým zraněním podlehl. Zasahovaly zde jednotky HZS Středočeského kraje (Říčany), HZS Praha (stanice Chodov) a JSDH Senohraby.

Luboš Samec

07.23 – Praha – východ, D1 17,5 km směr Praha

Jednotka HZS Praha byla vyslána, v rámci sousedské výpomoci, k případu dopravní nehody dálkového autobusu a nákladního automobilu s přívěsem. Jednotka na místě ve spolupráci s HZS Praha – východ prováděla vyproštění zraněného řidiče autobusu pomocí hydraulického vyprošťovacího nářadí. Na místě bylo dále ošetřeno 26 osob. Postižený byl poté předán Letecké záchranné službě Policie ČR.Na místě dále zasahovala ZZS, Policie ČR a Armáda ČR.

Zpráva z www.novinky.cz

Čtyřicetiletý řidič zůstal po čelním nárazu zaklíněn v kabině s rozdrcenými dolními končetinami a břichem. „Náš lékař musel improvizovaně bojovat o jeho život přímo ve vraku, nakonec i s převedením na přístrojové dýchání,“ uvedl Uhlíř. Hasiči a záchranáři uvězněného řidiče vyprošťovali s pomocí těžké techniky více než hodinu. I přes snahu lékaře došlo u zraněného muže k zástavě životních funkcí.

„Díky obrovskému nasazení záchranářů byl úspěšně zresuscitován a s podporou oběhu přístroji byl řidič transportován vrtulníkem do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích, kde ho náš lékař předal na urgentním příjmu v kritickém stavu,“ uvedl Uhlíř.

„Nehoda se stala v 7:15,“ sdělila mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Okolnosti dopravní nehody jsou předmětem šetření a policie prozatím neposkytal bližší podrobnosti.

Práci záchrannářů komplikovaly další nehody

Další dva zranění vyvázli se středně těžkými poraněními – jednu z cestujících odvezli záchranáři s těžkým otřesem mozku do nemocnice Na Bulovce, u dvaatřicetiletého muže vyslovil lékař podezření na vnitřní krvácení a nařídil převoz do Krčské nemocnice. Výčet zbývajících zranění se omezuje naštěstí jen na oděrky, pohmožděniny, lehká poranění hlavy. Tyto cestující vezly sanitní vozy buď do Vinohradské nemocnice, nebo do Thomayerovy nemocnice v Krči.

„Zásah komplikovalo i to, že v následné nepřehledné situaci způsobili automobilisté v přímém okolí neštěstí dvě další dopravní nehody, ty se naštěstí obešly bez zranění,“ dodal Uhlíř.
Sdílet