Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V brněnském středisku ŠVZ HZS ČR proběhl kurz pro dvanáct zahraničních odborníků

Ve čtvrtek 23. dubna 2015 proběhl v areálu brněnského střediska ŠVZ HZS ČR výcvik mezinárodního kurzu Introduction to the International CBRN Training Curiculum Course.

Toto praktické zaměstnání a ukázky se uskutečnily na základě spolupráce s Armádou ČR, resp. vzdělávacím centrem armády Centre od Excellence (JCBRN defence COE) ve Vyškově. To je v současné době jediným certifikovaným střediskem NATO pro výcvik v oblasti CBRN (chemické, biologické, radiační a jaderné události).

Kurzu se účastnili specialisté krizového řízení v oblasti vojenské i civilní sféry, a to nejen ze členských zemí Severoatlantické aliance, ale i partnerských zemí NATO.

Instruktoři ŠVZ a příslušníci HZS Jihomoravského kraje připravili pro dvanáct odborníků z Afghánistánu, Alžírska, Ázerbájdžánu, Bosny a Hercegoviny, Gruzie, Kazachstánu, Německa, Nizozemska a Norska ukázku detekční techniky ve výbavě HZS ČR, výjezdového vozidla chemické laboratoře HZS Jihomoravského kraje a představili způsoby ochrany zasahujících vč. možností dekontaminace v místě zásahu.

Následoval praktický zásah na únik nebezpečné látky a dopravní nehodu s výskytem zdroje ionizujícího záření. Po obou zásazích následovalo vyhodnocení ze strany instruktorů a výměna praktických zkušeností mezi odborníky z jednotlivých ze­mí.

kpt. Bc. Vlastimil Svoboda
Školní a výcvikové zařízení HZS ČR, středisko Brno
Sdílet