Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár na lodi v Miami

Při výbuchu a následném požáru ve strojovně norské pasažérské lodi zakotvené v přístavu Miami na Floridě zahynuli nejméně dva lidé a dalších 20 bylo zraněno.Ilustrač­ní foto.

Pobřežní stráž v Miami sice oznámila, že při nehodě zahynuli čtyři členové posádky, orgány okresu Miami-Dade však tyto údaje opravily a potvrdily pouze dvě oběti.
Ze zraněných členů posádky je 14 ve velmi vážném stavu v místní nemocnici.
Velká turistická loď Norway připlula do miamského přístavu v sobotu v pět hodin odpoledne místního času. Výbuch způsobený zřejmě únikem páry a následný požár vypukly o dvě hodiny později. „Vše nasvědčuje tomu, že šlo o pouhou nehodu,“ řekl vyšetřovatel Pobřežní stráže podle agentury AP.
Pasažéři, kteří ještě byli na lodi, byli urychleně evakuováni na břeh. Po hodině, když byl požár uhašen, se zase směli vrátit.
Norway je přestavěnou bývalou francouzskou transatlantickou lodí France, která si „zahrála“ i ve filmu Četník v New Yorku (s Louisem de Funésem), natočeném v 60. letech. Po rozmachu letecké přepravy přes Atlantik však veškeré velké parníky zajišťující dříve většinu přepravy v tomto směru musely být pro neekonomičnost vyřazeny z provozu. Některé skončily jako připoutané restaurace a hotely u pobřeží, jako například známá Queen Mary, jiné skončily ve šrotu a další byly přestavěny na turistické lodi křižující moře jako „plovoucí hotely“ po náročnější klientelu.
Sdílet