Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Filipojakubská noc byla pro vysočinské hasiče klidná, třikrát ale vyjížděli naprosto zbytečně

V průběhu posledního dubnového dne vyjížděli hasiči na Vysočině k 22 událostem, což se nikterak nevymyká dlouhodobému denním průměru událostí.

Nad ránem vzplály připravené hranice na večerní pálení v Pošné na Pelhřimovsku a v Želetavě na Třebíčsku. V obou případech vyšetřování prokázalo úmyslné zapálení. Další požár na sebe nenechal dlouho čekat, před půl jedenáctou dopoledne byl na linku tísňového volání HZS Kraje Vysočina ohlášen požár stohu nelisované slámy ve Zhořci na Pelhřimovsku.

Při požáru shořelo 270 tun slámy a škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na částku 100 tisíc korun. Požár zapříčinila nedbalost při spalování odpadu na ohništi v blízkosti stohu. U požáru zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Pacov společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Pacova, Jetřichovce a Zhořce.

Před jedenáctou hodinou dopoledne zasahovali hasiči u dopravní nehody na dálnici D1. Při střetu nákladního vozidla a dodávky na 146. km dálnice ve směru na Brno se zranila jedna osoba. Zasahující jednotka profesionálních hasičů ze stanice Velké Meziříčí poskytla zraněné osobě předlékařskou první pomoc. Na havarovaných vozidlech hasiči provedli protipožární opatření a zamezili úniku provozních kapalin.

V odpoledních hodinách vyjížděli hasiči k několika technickým zásahům a únikům nebezpečných látek.

V pozdních odpoledních hodinách a večer byl relativní klid. Večerní pálení čarodějnic se obešlo bez požárů, třikrát však musely jednotky vyjíždět zcela zbytečně k ohňům, které jsme neměli ohlášené. K domnělým požárům v průběhu večera hasiči vyjížděli do Vystrkova na Pelhřimovsku, Slavic na Třebíčsku a Měřína na Žďársku.

Před druhou hodinou ráno zasahovali třebíčští profesionální hasiči v Okříškách na ulici Jihlavská u naříznuté májky, která hrozila pádem.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet