Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Námětem zkoušky kynologů v Brně bylo zřícení chemické továrny při zemětřesení

Při zemětřesení se zřítila chemická továrna. Nejvíce lidí se v době incidentu nacházelo v šatnách. Je potřeba vyhledat osoby uvězněné v sutinách. Obdobný příběh si vyslechli psovodi při skládání mezinárodní zkoušky IRO v brněnské lokalitě Pod Hády.

Sedmdesát teamů přijelo o prvním májovém víkendu skládat zkoušky v oblasti plošného a sutinového vyhledávání.

Přezkušováni byli i stopaři. Pod pojmem team si představme nerozlučnou dvojici psovod a pes. A nejednalo se pouze o české dvojice. Na zkoušky přijeli i Slováci a Rakušané. Hlavní examinátor přiletěl až z dalekého Japonska.

Zkoušky probíhají ve všech třech úrovních náročnosti. Komunikačním jazykem během zkoušek je hlavně němčina, popř. angličtina. Psí část teamu je velmi různorodá, od malých až po velká plemena.

Při vyhledávání v sutinách mají právě pejsci tu nejnáročnější práci. Podle pokynů svého psovoda musí prohledat trosky o maximální rozloze 1500 čtverečních metrů a vyhledat až tři zavalené osoby – figuranty. O přípravu trosek se postarali čeští a němečtí střelmistři během výcviku trhacích prací.

Že se jedná o velmi věrohodný a náročný prostor, je patrné z přiložených fotografií. Proto byla velmi důležitá taktika zásahu, kterou musel každý psovod zvolit po vyslechnutí úvodního scénáře.

Obdiv nepatří pouze záchranným teamům, ale i figurantům, kteří museli často ve stísněných a nepohodlných sutinách vydržet hodinu a půl, někdy i déle.

Celou akci zabezpečila Kynologická záchranná jednotka ČR. S KZJ ČR hasiči úzce spolupracují právě v oblasti vyhledávání osob ze zřícených objektů. Spolupráce mezi hasiči a KZJ ČR probíhala i během přípravy a realizace mezinárodních zkoušek. Hasiči, kromě již zmíněné přípravy trosek, zabezpečili zázemí pro rozhodčí a figuranty.

Velké díky patří i vlastníkovi nikdy nedokončené továrny Ergon, firmě Trikaya, která poskytla prostor pro výcvik hasičů i ostatních složek IZS, mezi které KZJ ČR určitě patří.

David Jirouš
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet