Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje školí starosty, budou si umět poradit s mimořádnou událostí

Jak mohou starostové a orgány obcí pomoct svým občanům v případě mimořádné události či krizové situace? Jak se může obec na mimořádnou událost připravit? Co je obec a starosta povinen v případě mimořádné události zajistit? Co naopak může požadovat?

Příprava starostů, aby si uměli s mimořádnou situací poradit, aby věděli, jaké jsou jejich kompetence a povinnosti, je jedním z úkolů příslušníků HZS ČR. V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu, organizují příslušníci HZS Jihočeského kraje v Jihočeském kraji v průběhu jara jednodenní školení starostů obcí.

Jednotlivá témata školení přednášejí příslušníci oddělení krizového řízení a ochrany obyvatelstva a oddělení prevence krajského ředitelství a jednotlivých územních odborů. Svá témata prezentují i pracovníci Krajského úřadu Jihočeského kraje a pracovníci krizového řízení obcí s rozšířenou působností.

Pozvánku na školení obdrželo všech 623 starostů obcí našeho kraje. Školení probíhají podle správních území obcí s rozšířenou působností. V Jihočeském kraji je zorganizováno 17 jednotlivých akcí. Školit naši příslušníci začali na Českobudějovicku již na začátku března, poslední školení proběhne v polovině května v Třeboni.

Starostové jsou vzděláváni v oblasti krizového řízení, ochrany obyvatelstva, integrovaného záchranného systému a požární prevence. Dozvědí se důležité informace o bezpečnostním systému, platné legislativě, spolupráci v rámci integrovaného záchranného systému, dále pak o krizovém řízení a hospodářských opatřeních při krizové stavy.

Nechybějí ani přednášky týkající se přípravy a řešení jednotlivých mimořádných událostí včetně povinností, odpovědností a práv starostů při mimořádných událostech a v krizových situacích či přednášky na téma řízení jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí.

Na školení mají starostové, a především ti, kteří byli na podzim nově zvolení, možnost získat řadu informací týkajících se přípravy na řešení mimořádných událostí a krizových situací, při kterých je úloha orgánů obcí nezastupitelná.

Prezentace, které jsou na školeních přednášeny, jsou k dispozici na webových stránkách HZS Jihočeského kraje.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet