Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z nákladního vozidla unikla nafta přímo do vodního toku, na likvidaci hasiči použili sorbent a sorbční hady

Na Mohelnicku zasahují hasiči u dopravní nehody nákladního vozidla v lese na lesní cestě směrem na Moravskou Třebovou. Nehoda byla oznámena na operační středisko HZS Olomouckého kraje krátce po půl jedné.

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze Zábřehu a dobrovolní hasiči z Mohelnice. Hasiči po příjezdu zjistili, že nákladní vozidlo převážející asi 15 tun zeminy sjelo z lesní komunikace do příkopy a z nádrže začaly unikat provozní kapaliny do vodního toku, podle prvotních informací pravděpodobně nafta. Při nehodě se zranil řidič, kterého zdravotnická záchranná služba odvezla na ošetření do nemocnice.

Hasiči provedli protipožární opatření na havarovaném vozidle, hladinu vodního toku zasypali sorbentem a na vodní tok položili na sedmi místech sorbční hady. Hasiči dále přehradili vodní tok u soutoku s Mírovkou a z hladiny jímali sorbent do připravených nádob.

Byla kontaktována Česká inspekce životního prostředí, jejíž pracovník dorazil na místo události. Na místo přijel také traktobagr, který zeminu z havarovaného vozidla odbagroval. Poté specializovaná firma nákladní vozidlo vyprostila.

Hasiči na místě zůstávali až do doby úplného vyproštění vozidla z preventivních důvodů, kdyby z něj unikaly další provozní kapaliny. Po vyproštění bylo zjištěno, že z vozidla uniklo asi 10 litrů hydraulického oleje. Žádné škody na životním prostředí tedy nevznikly. V 17:30 hodin se hasiči vrátili zpět na základny.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet