Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Panelový dům v Rakovníku cvičně zachvátil požár, zasahovali i policisté a zdravotníci

V úterý 5. května 2015 byl krátce po desáté hodině dopolední nahlášen na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje požár bytu v panelovém domě s pečovatelskou službou v Rakovníku.

Dle scénáře taktického cvičení byla na místo vyslána profesionální jednotka ze stanice HZS Rakovník, posílená o jednotky dobrovolných hasičů obcí Lužná, Kněževes a Lubná, dále Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, Policie ČR a Městská policie Rakovník.

Po příjezdu na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o požár bytové jednotky v osmém nadzemním podlaží a utržení výtahové kabiny v důsledku přetížení osobami. Velitelem zásahu bylo rozhodnuto o vytvoření bojového rozvinutí do 8. NP se souběžným přetlakovým odvětráváním a nasazením dalších průzkumných skupin určených k vytřídění zraněných pomocí metody START (Snadná Terapie A Rychlé Třídění). S ohledem na zakouření v budově se celý zásah odehrával v dýchací technice.

Během zásahu v nadzemních podlažích bylo provedeno násilné vniknutí do zničené výtahové šachty, ve které se nacházelo několik osob, a před objekt byla přistavena výšková technika pro záchranu osob z balkónů. Po vytřídění zraněných osob byl proveden transport před dům, kde vedoucí lékař provedl kontrolu třídění, evidenci a následně pokračoval transport na obvaziště.

Během zásahu se na místo dostavila Policie ČR, která měla za úkol uzavřít místo události, vytyčit prostory pro zasahující složky, řídit dopravu a udržovat pořádek. Při zásahu bylo z budovy zachráněno 15 osob, čtyři osoby svým zraněním na místě podlehly. Po ukončení zásahu jednotek požárních ochrany provedla Služba kriminální policie a vyšetřování zadokumentování místa události.

Cílem cvičení bylo především ověřit součinnost všech složek IZS při společném zásahu s velkým počtem raněných a obětí dle typové činnosti ve spojení s rozsáhlým požárem bytové jednotky.

Po ukončení cvičení se všechny zasahující složky odebraly na stanici HZS Rakovník, kde bylo provedeno vyhodnocení.

Cvičení se zúčastnilo celkem 55 osob z řad hasičů, policie a zdravotnické záchranné služby.

npor. Ing. Martin Vondra
HZS Středočeského kraje
Sdílet