Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Proběhl 2. ročník územního kola jednotek HZS Zlínského kraje ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel

Ve čtvrtek 7. března 2015 v 08:30 hodin byla nástupem soutěžních družstev a rozhodčích zahájena soutěž ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel jednotek profesionálních hasičů územního odboru Zlín. Soutěž se konala pod záštitou ředitele územního odboru Zlín plk. Ing. Štefana Hrtúse, který ji také spolu s krajským ředitelem plk. Ing. Vítem Rušarem oficiálně zahájil.

Do celodenního klání se postupně zapojila družstva profesionálních hasičů stanic Zlín, Otrokovice, Luhačovice, Slavičín a Valašské Klobouky. Pro každé soutěžící družstvo byl připraven jiný scénář dopravní nehody osobních vozidel, při kterém byla jednotlivá vozidla převrácena na boky, střechy nebo byla do sebe navzájem zaklíněna. Zásah hasičům také znesnadňovaly různé další překážky, které komplikovaly jejich přístup k vozidlům, ve kterých byli umístěni figuranti, kteří simulovali zraněné a zaklíněné osoby.

Na činnost každého družstva dohlíželi rozhodčí, kteří hodnotili taktiku zásahu, jeho technické provedení a také i způsob a kvalitu poskytované první předlékařské pomoci zraněné osobě. Jednotlivé činnosti pak byly bodovány a hodnoceny i z pohledu času, za který družstvo dokázalo vyproštění osoby zvládnout.

Podle konečného součtu se na prvním místě umístilo družstvo směny „B“ stanice Zlín. Na druhém místě se umístili hasiči stanice Valašské Klobouky a na třetí příčce hasiči směny „C“ stanice Zlín. Další příčky obsadila družstva stanic Luhačovice, Slavičín, Otrokovice a směny „A“ stanice Zlín.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet