Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze dvou krajů likvidovali nehodu cisterny převážející dusičnan amonný a chemickou látku STABILAN u obce Líšná

Jednotka SDH Zbiroh vyjela na technickou pomoc – likvidaci úniku nebezpečných látek do půdy u obce Líšná směr Týček. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu cisterny převážející dusičnan amonný a chemickou látku STABILAN v kanystrech. Vozidlo se nacházelo v příkopu na boku a z plnícího hrdla cisterny volně vytékal na přilehlou louku dusičnan amonný.

Kolem vozidla byly vlivem nárazu rozházeny volně prázdné kanystry s látkou STABILAN, další kanystry s touto látkou se nacházely pod cisternou a nebylo možné zjistit, zda – li jsou poškozeny. Jednotka provedla vytyčení nebezpečného okruhu kolem místa dopravní nehody ve vzdálenosti cca 20 m a provedla uzavření komunikace Týček směr Líšná.

Po příjezdu HZS Plzeňského kraje z požární stanice Rokycany si velitel převzal velení nad zásahem. Na místo dále vyjely jednotky HZS Plzeňského kraje KŘ – řídící důstojník, centrální požární stanice Košutka a jednotka HZS Středočeského kraje z požární stanice Hořovice. Bylo provedeno měření mezí výbušnosti detekčním přístrojem, zajištění kanystrů s látkou STABILAN a následné vyproštění cisterny pomocí automobilového jeřábu.

Další postup likvidace uniklé látky je v kompetenci ŽP. Hasiči prováděli odklon dopravy v obcích Líšná a Týček a zůstávali na místě jako záloha pro jakoukoli případnou pomoc při likvidaci následků dopravní nehody. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Sdílet