Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Členové jednotky SDH Jílové – Modrá si prakticky vyzkoušeli postup při likvidaci požáru v nepřístupném mís­tě

V neděli proběhl v rámci pravidelné odborné přípravy členů jednotky SDH Jílové – Modrá další praktický výcvik, kterému předcházela hodinka teorie zaměřena především na oblast bezpečnosti práce. Tentokrát proběhl výcvik na téma taktických postupů při likvidaci lesního požáru se zaměřením na sebejištění a pracovní polohování ve výšce a nad volnou hloubkou.

Hasiči si procvičili postupy při sebejištění, sebezáchraně slaněním a při provedení hasebních prací např. při dohašování nepřístupných ohnisek ve skalních průrvách během likvidací lesních požárů nebo jiných mimořádných událostí, které mohou být řešeny pouze s využitím lezecké techniky.

Každý hasič v jednotce PO se může při řešení mimořádné události ocitnout v situaci, která se dá charakterizovat jako činnost ve výšce a nad volnou hloubkou. U jednotek PO se jedná o činnost nebo pohyb hasiče na nezajištěných konstrukcích a pracovištích, při kterém je ohrožen pádem z výšky, do hloubky, propadnutím nebo sesutím. Nebezpečnou výšku se definuje jako místo, kde musí být hasič zajištěn proti pádu, kde hrozí nebezpečí poškození zdraví nezávisle od výšky a na ostatních pracovištích od výšky 3 m. Tomu musí také odpovídat, jak odborná příprava, tak vybavení hasiče.

Foto: Tomáš Straka
Pavel Mošner – velitel JSDH Jílové – Modrá
Sdílet