Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči zachraňovali ptačího dravce ze sítě na parapetu

Dvě jednotky ostravských profesionálních hasičů (z HZS MSK) se zapojily v neděli 17. 5. 2015 večer v centru Ostravy do úspěšné záchrany poštolky, která uvízla v ochranné síti na okenním parapetu.

Občané informovali na tísňové lince hasičů v neděli po dvacáté hodině, že na jednom z oken ostravského Polyfunkčního domu v Zelené ulici se zmítá v ochranné síti menší pták, zřejmě dravec.

Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Přívoz, která se na záchranu zvířat specializuje. I když okno nebylo příliš vysoko, kvůli členitosti objektu a velmi obtížnému přístupu požádal velitel zásahu o výsuvný automobilový žebřík AŽ 30 z nedaleké stanice HZS MSK Fifejdy.

Poštolka byla uvězněna v ochranné síti. Její přítomnost dost nelibě nesli dva drzí holubi, kteří zřejmě mají se takovým typem sítě větší zkušenosti a nemají problém jí překonat. Navíc měli na parapetu okna hnízdo. Když se však hasiči přiblížili v koši automobilového žebříku, zbaběle uletěli, hnízdo nehnízdo.

Hasiči pomocí nože odřízli poštolku i s částí sítě a takto vyšňořenou ji svezli dolů na pevnou zem. Tam postupně a velmi opatrně rozřezávali síť nožem a poštolku ze změti lanek postupně vymotali. Malého, ale krásného dravce nakonec vypustili a ten bez známek zranění odletěl na blízké vysoké stromy.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet