Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zachvátily garáž s automobilem ve Zbirohu, jedna osoba byla popálena

JSDH Zbiroh vyjela s technikou CAS 16 MAN a CAS 32 T 148 na požár garáže se zaparkovaným vozidlem uvnitř v obci Zbiroh, ul. K Praporci. Po příjezdu jednotky na místo byla garáž s automobilem v plném rozsahu hoření a plameny dosahovaly do úrovně střechy domu.

Hasiči nasadili útočný vysokotlaký proud vraty garáže a provedli vypnutí plynové přípojky v blízkosti garáže. Dále byl nasazen další útočný C proud do obytné části RD a provedena kontrola, zda není požárem také zasažena. Další útočný C proud byl nasazen z vnější strany garáže dovnitř oknem.

Velitel zásahu prostřednictvím KOPIS vyhlásil II. stupeň požárního poplachu z důvodu nebezpečí rozšíření požáru na obytnou část RD. Na místě se nacházela 1 zraněná osoba, která utrpěla popáleniny na cca 4 % těla, konkrétně na ruce a nadýchala se zplodin hoření. Hasiči jí poskytli předlékařskou pomoc, ošetřili popáleniny a nasadili inhalační přístroj SATURN OXY s obsahem O2. Po příjezdu ZZS Rokycany hasiči zraněnou osobu předali do její péče.

Hasiči nasadili přetlakový ventilátor do prostoru vrat garáže a prováděli odvětrávání objektu. Po lokalizaci požáru prováděli ochlazování vraku vozidla a měření teploty objektu pomocí termokamery. Po příjezdu jednotky HZS Plzeňského kraje z požární stanice Rokycany bylo předáno velení veliteli HZS Rokycany.

Další jednotky SDH byly po dojezdu ponechány na místě jako záloha v případě potřeby. Cca po hodině se hasičům podařilo požár zcela zlikvidovat. Požár zničil celou garáž i zaparkovaný osobní automobil, rodinný dům se hasičům podařilo uchránit, došlo pouze k jeho zakouření.

Škoda způsobená požárem se odhaduje na 100 tisíc korun, hasičům se podařilo uchránit hodnoty za 1,5 milionu korun. Vyšetřovatel požárů stanovil jako příčinu vzniku požáru pravděpodobně nedbalost při svařování metodou CO2.

Zasahující jednotky a složky IZS:

  • HZS Plzeňského kraje – požární stanice Rokycany
  • HZS Plzeňského kraje – požární stanice Radnice
  • HZS Středočeského kraje – požární stanice Hořovice
  • JSDH Zbiroh
  • JSDH Drahoňův Újezd
  • JSDH Mýto
  • JSDH Kařez
  • ZZS Rokycany
Sdílet