Pátek 10. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Loď u Ústí nad Labem zachvátil cvičný požár, cestovalo na ní 15 „utečenců“

Cvičení s námětem požáru nákladní lodi převážející nepovolané osoby se konalo v dopoledních hodinách 25. května 2015 v prostoru od veslařského klubu Vaňov po zdymadlo Střekov na Ústecku.

Tématem cvičení bylo zdolávání požáru a evakuace osob z hořícího plavidla včetně záchrany z vody, instalace norných stěn a jímání ropných produktů.

Námětem cvičení bylo, že na palubě nákladní lodi vnitrostátní dopravy bylo přepravováno 15 osob chystajících se nelegálně překročit hranice na území sousedního státu. Tyto osoby byly přepravovány v prostoru nákladní vany mezi nahromaděnými paletami pod plachtou. V blízkosti jejich úkrytu byl přepravován sud s benzínem.

Kvůli neopatrné manipulaci s tímto benzínem a otevřeným ohněm vypukl na lodí požár. Při likvidaci požáru posádkou lodi se několik lidí zranilo. Na místo přijel poříční oddíl Policie ČR, který objevil uprchlíky. Několik z nich se pokusí uprchnout skokem do řeky Labe.

Cílem cvičení bylo zdokonalit schopnost jednotek Integrovaného záchranného systému zasahovat u události tohoto typu.

Zúčastnily se ho jednotky HZS ÚK ze stanice Ústí nad Labem, JSDHO Velké Březno, HZSP SŽDC, Vodní záchranná služba, Zdravotnická záchranná služba Ústí nad Labem, Policie ČR.

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet