Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Chotovic na Českolipsku došlo krátce po sobě ke čtyřem nehodám, jednoho člověka museli hasiči vyprostit

Dnes zhruba v 6.10 havaroval mezi Pihelem a Novým Borem řidič dodávkového vozidla, který pravděpodobně z důvodu zdravotní indispozice ztratil kontrolu nad řízením. Jeho vůz pak přejel do protisměru a mimo silnici narazil do stromu. Řidič se při havárii naštěstí nijak vážně nezranil.

V důsledku dokumentace této nehody se pak ve směru od Nového Boru vytvořila kolona aut, za kterou došlo k další nehodové události. Řidič osobního vozidla značky BMW se dostatečně nevěnoval řízení a nedokázal dobrzdit za octavií, která stála v řadě jako poslední. Aby se srážce s ní vyhnul, strhnul řízení do protisměru, kde se však bočně střetl s osobním vozidlem značky Alfa Romeo.

Tento střet ho navíc odhodil zpět do jeho jízdního pruhu, kde ještě narazil do octavie, které se chtěl původně vyhnout. Při tomto karambolu vznikly jen hmotné škody a nikdo se při něm nezranil. Nicméně motocyklista na skútru, který kolem 6.35 přijížděl k tomuto nehodovému místu a za zatáčkou spatřil před sebou ve vozovce dvě osobní vozidla, jejichž řidiči měli na nehodě účast, nedokázal svůj stroj včas zastavit a proto ho strhnul do příkopu. Přitom si jen lehce poranil kotník.

Sérii nehodových událostí završil v 6.50 střet tří osobních vozidel na stejném úseku. Když se vytvořila pod Chotovickým vrchem kolona aut také ve směru od České Lípy na Nový Bor, nezvládl tuto komplikaci v dopravě řidič osobního vozidla značky Nisan Almera.

Ten zpanikařil při pohledu na kolonu po vyjetí horizontu, sešlápl příliš prudce brzdy a v důsledku toho se jeho auto na silnici roztočilo. Pak nabouralo do osobního vozidla značky Kia Pride ve vedlejším jízdním pruhu a do za ním jedoucí fabie.

Tato nehoda byla hasičům ohlášená v 6:55 hodin, a to kolegy JSDHO Nového Boru, kteří se vraceli od předchozí události. Na místo během chvíle dorazili i profesionální hasiči z České Lípy.

Hasiči provedli protipožární opatření a kvůli vyproštění zraněného z místa řidiče museli u vozu odstřihnout přední dveře, sloupek i zadní dveře. Hasiči byli dále nápomocní ZZS při ošetřování a transportu muže do sanitního vozu. Nehoda se obešla bez úniku provozních náplní.

Zdenka Štrauchová, tisková mluvčí HZS Libereckého kraje

V důsledku těchto dopravních nehod byli policisté nuceni uzavřít silnici mezi Pihelem a Novým Borem na dlouhých pět hodin. Provoz tu byl znovu obnoven krátce po 11. hodině.

por. Bc. Ivana Baláková
Policie ČR
Sdílet