Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Souboj v rakouském TFA vyhráli v Siegendorfu suverénně Češi, celkem se účastnila necelá stovka hasičů

Dne 23. 5. 2015 se konalo TFA Austria – otevřené mistrovství Rakouska v malém městečku Siegendorfu. Soutěžit přijelo zhruba 90 hasičů z Rakouska, Slovenska, Německa, Maďarska, Lucemburska a samozřejmě i Češi.

Závody jsou oproti klasickému TFA převrácené naruby. Začínají totiž výběhem jedenácti pater. Na čas se běží nejen nahoru, ale i dolů. V druhé disciplíně museli závodníci otevřít vřeteno na čerpadle, natáhnout zavodněný B proud, sestříknout terč a zatáhnout hadici zpátky.

Postavení žebříku, vynesení kanystrů do 12 metrů vysoké věže, vytažení dvou hadic B na laně, snesení kanystrů, zašroubování hubice na proudnici a vrácení žebříku – přesně tak vypadala třetí disciplína.

Ve čtvrté a zároveň poslední části závodu na závodníky čekalo přebouchání závaží v kaiser boxu, proběhnutí dvou tunelů s kanystrem, přenesení pískové figuríny na 80 metrů a nakonec třímetrová bariéra.

Závodu se zúčastnili Radek Jakeš, Lukáš Novák (oba HZS Praha), Stanislav Kalvoda (HZS Brno), Josef Frýdl, Jan Haderka, Josef Vlk (všichni HZS Zlín).

Počasí závodníkům tentokrát nepřálo. Od pátku až do sobotního večera Siegendorf bičovaly provazy deště, a to se projevilo hlavně na náročnosti tratě. Třeba hadice na vytahování mohly odhadem vážit 40 kilo! Figurína nasáklá vodou mohla mít kolem 95 kilo a schody na věži byly kluzké a nejednomu závodníkovi daly okusit svoji konstrukci zblízka.

Už při tréninku se nenašel nikdo, kdo by překonal bariéru (kromě české výpravy), proto k ní museli pořadatelé přidělat prkno ve výšce 1,20 metrů.

Češi se se závodem popasovali výborně a bez velkých zaváhání obsadili TOP pozice ve svých věkových kategoriích, v celkovém pořadí i v týmové soutěži (ve složení: Jakeš schody, Kalvoda hadice, Novák věž, Haderka figurína).

Štafety Češi vyhráli s půlminutovým náskokem nad domácími Rakušany. Všichni borci si navíc vylepšili svoje individuální časy ze závodů a do souboje týmů šli na 110 %.

Celkové pořadí (pořadí ve věkové kategorii):

  1. (1. M30) Lukáš Novák – 6:29
  2. (1. M45) Herbert Krenn – 6:49
  3. (1. M18) Martin Remplbauer- 6:56
  4. (4. M18) Jan Haderka – 7:22
  5. (1. M35) Stanislav Kalvoda – 7:45
  6. (1. M40) Radek Jakeš – 7:49
  7. (2. M45) Josef Vlk – 9:45
  8. (3. M45) Josef Frýdl – 9:53
Sdílet