Středa 1. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Temelínští hasiči zasahovali u technické závady elektrického vysoušeče rukou

Necelou minutu dnes trval zásah hasičů ve zdravotním středisku v Jaderné elektrárně Temelín. Důvodem byla technická závada elektrického vysoušeče rukou na WC lékařského personálu. Chod elektrárny ani její bezpečnost nebyly ohroženy.

Škoda je odhadována na dva tisíce korun. O události elektrárna informovala Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Událost temelínským hasičům nahlásila jedna ze zdravotních sester, která si všimla kouře. Hasiči dorazili na místo během tří minut.

K uhašení vysoušeče použili přenosný hasicí přístroj. Vlastní zásah trval necelou minutu. Příčina bude ještě předmětem šetření, vše ale nasvědčuje tomu, že se jednalo o technickou závadu na elektrickém vysoušeči. Zařízení je aktuálně demontováno a bude nahrazeno.

O události byl informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který v souladu s Dohodou z Melku předá informaci Rakousku. Na tomto příkladu je vidět, do jakého detailu probíhá výměna informací mezi provozovatelem, jaderným dozorem a následně i Rakouskem.

Naposledy hasiči elektrárny Temelín naostro zasahovali přesně před rokem, kdy rozžhavený hřebík vlétl do sila s pilinami. Plameny tehdy hasit nemuseli.

Událost je předběžně ohodnocena mimo stupnici INES, protože nemá vliv na provoz elektrárny a jadernou bezpečnost.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ
Sdílet