Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hoděšovicích se v TFA utkali společně hasiči z HZS Pardubického a Královéhradec­kého kraje

HZS Pardubického kraje uspořádalo ve středu 27. května krajskou soutěž HZS Pardubického a HZS Královéhradeckého kraje v disciplínách TFA. Soutěž se uskutečnila v prostoru areálu Českých radiokomunikací v Hoděšovicích a začínalo se v 9.15 hodin. Počasí s 11 stupni Celsia soutěžícím vcelku vyhovovalo. Na trať nastoupilo 37 závodníků.

Trať byla postavena pro jednoho soutěžícího a byla rozdělena do 4 úseků. Soutěž probíhala intervalově a časy dosažené v jednotlivých úsecích byly soutěžícím sčítány.

V každém úseku plnil soutěžící jednotlivé disciplíny v předepsaném pořadí. Izolační vzduchový dýchací přístroj musel mít každý závodník svůj o minimální hmotnosti 9,5 kg dle pravidel TFA. Izolovaný dýchací přístroj byl v průběhu soutěže nesen jako zátěž pro soutěžícího.

Závodník startoval s kompletním zásahovým oděvem, s kabátem ochranného oděvu zapnutým do horní úrovně, s pracovním polohovacím pásem s karabinou, nasazenou přilbou, ochrannými rukavicemi a izolačním dýchacím přístrojem bez masky (dále jen „IDP“). Na žádném z úseků nesměl soutěžící sundat ani rozepínat nebo upravovat žádnou součást výstroje předepsanou pro daný úsek.


Průběh 1. úseku – od startovní čáry soutěžící běžel na stanovenou vzdálenost k přistavené PS popř. CAS, k ní na výstupy připojil dvě hadicová vedení půlspojkami B, uchopil obě hadicová vedení za proudnice a poté celé vedení rozvinul na vzdálenost zhruba 55 m, kde proudnice odložil na metu. Poté se závodník přesunul po trati a smotal dvě hadice B, položené rovnoběžně vedle sebe, každou zvlášť do kotouče půlspojkou dovnitř a uložil je do boxu tak, aby z něj žádnou částí nepřečnívaly přes půdorys, a potom doběhl do cíle úseku.

Průběh 2. úseku – tento úsek byl bez dýchacího přístroje. Od startovní čáry úseku soutěžící doběhl k hammer boxu, uchopil obouruční palici a provedl 80 úderů do jeho konstrukce (střídavě nahoru a dolů), poté palici odložil na určené místo na zem. Dále běžel k tunelu, uchopil 20 kg závaží a pronesl ho tunelem, oběhl kužel 5 m vzdálený od konce tunelu a stejnou trasou vrátil závaží zpět na místo, doběhl k figuríně, uchopil ji a přemístil koridorem do stanovené vzdálenosti (60 m) kolem kuželu a položil ji na stanovené místo. Poté běžel soutěžící k 3 metry vysoké bariéře, překonal ji a doběhl do cíle úseku.

Průběh 3. úseku – po startu soutěžící postupně dopravil 4 ks žebříků spojených po 2 ks k lešení, o které je opřel, připnul se karabinou k jistícímu zařízení, vystoupal po pevném žebříku do určeného nadzemního podlaží, pomocí lana vytáhl a odložil břemeno na plošinu lešení a sestoupil zpět na zem a odepl se od jistícího zařízení. Běžel k monitoru a připojil k němu proudnici. Poté pokračoval do cíle úseku.

Průběh 4. úseku – soutěžící od startu úseku pokračoval výstupem po schodech na plošinu televizní věže (cca 13. NP) kde se nacházel cíl.

Kategorie družstev HZS Pardubického kraje:

  1. místo – územní odbor Pardubice
  2. místo – územní odbor Ústí nad Orlicí
  3. místo – územní odbor Chrudim
  4. místo – územní odbor Svitavy

Kategorie družstev Královéhradeckého kraje

  1. místo – územní odbor Jičín
  2. místo – stanice Hradec Králové
  3. místo – územní odbor Náchod
  4. místo – územní odbor Trutnov
  5. místo – územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Kompletní výsledky jsou k nalezení v příloze.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Přiložené soubory
TFA Hoděšovice.xlsx zobrazit online XLSX 70 kB