Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve vazební věznici v Litoměřicích se vzbouřili vězni a začalo hořet, na cvičení dorazili i hasiči

Dne 29. května 2015 se ve vazební věznici v Litoměřicích konalo taktické cvičení jednotek IZS s námětem vzpoury několika vězňů a následného požáru v objektu.

Na základě aktivace tísňového hlásiče provedla strážní a zásahová hlídka kontrolu cely 402 se čtyřmi ubytovanými vězni. Na místě byla hlídka obeznámena o závažných zdravotních komplikacích jednoho z nich. Vzhledem k podezření na zástavu srdeční činnosti byla hlídka nucena provést vstup do cely a zjistit skutečný stav.

Při vstupu do cely byli vstupující příslušníci napadeni a vytlačení ven na chodbu. Příslušníkům se i přes trvající útok a jejich zranění podařilo opustit ohrožený prostor a po zjištění ztráty klíče zalomit klíč v bezpečnostním katru na středu chodby.

Okamžitě po incidentu byl realizován Plán vyrozumění a svozu a začalo probíhat krizové vyjednávání a činnosti, které souvisejí s řešením situace.

Vyjednáváním se nepovedlo situaci zvládnout a před vlastním provedením služebního zákroku vězni podpálili matrace a vnitřní zařízení, které následně vyházeli na chodbu. V 7.50 hod. byl proto ve věznici vyhlášen požární poplach.

Připravené jednotky provedly vstup do ohroženého prostoru a pokusily se provést evakuaci. Pro zhoršující se podmínky (zakouření) byla z bezpečnostních důvodů tato evakuace ukončena. Z ohroženého prostoru bylo vyvedeno a ošetřeno několik vězněných osob, ostatní zůstaly v ohroženém prostoru.

Vlastními prostředky nebylo možné požár lokalizovat a jednotky příslušníků VS byly staženy do bezpečného prostoru a vyčkaly příjezdu Hasičského záchranného sboru.

Cvičení se zúčastnily jednotky HZS ÚK ze stanice Litoměřice, Lovosice, SDHO Terezín, Vězeňské služby, Policie ČR, Městské policie a Zdravotnická záchranná služba.

Cíle cvičení:

  • Seznámení zasahujících příslušníků HZS s problematikou a zvláštnostmi zásahu v objektu věznice. Seznámení s objektem.
  • Nácvik vyhledávání osob v zakouřeném a členitém prostředí. Nácvik záchrany osob pomocí vyváděcí techniky a ve spolupráci s Vězeňskou službou.
  • Ověření činnosti Vězeňské služby při vyhlášení požárního poplachu. Nácvik spolupráce hasičů a Vězeňské služby při vstupu do objektu i do jednotlivých jeho částí a cel v podmínkách požárního poplachu.
  • Nácvik spolupráce hlavních i ostatních složek IZS.
  • Nácvik řízení zásahu s pomocí štábu velitele zásahu. Ověření možností spojení v objektu a mezi jednotlivými složkami IZS.
Podklady poskytl
Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet