Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bojový řád 30/P: Požáry hořlavých kapalin v nadzemních nádržích

Nadzemní nádrže (dále jen „nádrže“) pro skladování hořlavých kapalin jsou kovové nebo železobetonové konstrukce. Součástí nádrže je záchytná a havarijní jímka.

Nádrže mají pevnou střechu nebo plovoucí střechu, která plave na hladině skladované hořlavé kapaliny. Některé nádrže mají dvouplášťovou konstrukci (nádrž se zdvojeným pláštěm, přičemž vnější plášť plní funkci havarijní jímky).

Plášť některých nádrží může být opatřen tepelnou izolací. Nádrže mohou být opatřeny požárně bezpečnostním zařízením (stabilní nebo polostabilní hasící zařízení nebo zařízení pro chlazení pláště nádrže). Nádrže mohou být i ležaté – válcového tvaru.

Výrobní prostory, otevřená technologická zařízení a sklady hořlavých kapalin musí být vybaveny havarijními jímkami nebo záchytnými jímkami, které jsou trvale napojeny na havarijní jímky.

Potrubí odvádějící hořlavé kapaliny ze záchytných jímek do havarijních jímek musí mít trvale účinné kapalinové uzávěry a nesmí mít uzavírací armatury znemožňující samočinný odtok hořlavých kapalin.

Sdílet
Přiložené soubory
P.30 Nadzemni nadrze.pdf zobrazit online PDF 207 kB