Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výstava mobilní záchranářské techniky

Nedávno se v německé Fuldě konala každoroční výstava mobilní záchranářské techniky. A my jsme se tam v pátek 23. 5. 2003 jeli podívat.

Fulda je německé městečko nedaleko Frankfurtu nad Mohanem. Na tamním letišti se v prostoru několika hal konala výstava záchranářských vozidel, jejich vybavení a dalších doplňků.

Hlavním tématem byly sanitní vozy. Především němečtí výrobci předvedli celou škálu nových sanitních a záchranných vozů na podvozcích různých značek. K vidění zde byli nové sanitky a to i ve verzích se skříňovou zástavbou (což se s našimi vůbec nedá srovnat). Dále zde byla předvedena i mobilní nemocnice, která se skládala ze tří přívěsů, ve kterých je zázemí pro lékaře a nemocniční personál, sklad, operační sál a pooperační oddělení. Rovněž zde nechyběly špičkově vybavené „malé“ vozy RLP (a to včetně motocyklů).

Ani hasiči, i když jen jako okrajová část programu, zde nechyběli. K vidění zde byl kontejnerový systém od chemických kontejnerů až po kontejner s čerpadlem. Objevilo se zde i několik speciálních vozidel pro potápěče, rychlý zásahový automobil, velitelský kamion pro řízení zásahu a dokonce i speciální pásové vozidlo pro přepravu záchranářů v obtížném horském terénu. Všechny vozidla byly jednoduše, avšak účelně a velmi bohatě vybaveny špičkovou technikou a pomůckami.

I výrobci automobilů se předháněli v nabídkách, že zrovna to jejich vozidlo je pro záchranáře to nejlepší. A skutečností je, že konkurence zde byla obrovská. Mercedes zde představil nejen vůz pro velitele hasičů, ale i nový typ vozu Bonna pro převoz zraněných. VW zde předvedl novou speciální verzi nástupce dnešního Transportéru.

K vidění (i ke koupi) zde samozřejmě byla i různá nosítka, vyprošťovací technika, lékařské vybavení, časopisy a odborná literatura, spousta modelů, nášivek, odznáčků, hraček atd.

Nezapomnělo se ani na občany tělesně postižené. Zvláštní vozy s nájezdovými rampami by zajisté našly četnější uplatnění i u nás.

No a nesmím zapomenout ani na výrobce a distributory zvláštních výstražných zařízení. Kromě tradičních a známých výrobců (Hella zde předvedla vskutku zajímavé novinky) se zde představila i jistá německá firma s novou LED rampou (skvěle viditelnou a za velmi zajímavou cenu). Kromě převažujícího vybavení vozidel rampami Vama ATV 8000 a zábleskových majáků Comet a majáků Hella řady OWS jsem snad neviděl žádné vozidlo, které by nebylo v zadních pátých dveřích osazeno alespoň 2 LED světlama takovým způsobem, aby bylo vidět modré (případně i žluté) světlo i při otevřených pátých dveřích (na což se u nás zapomíná).

Zvláště bych zde však vyzdvihl doplňkový program. Ten byl skutečně pestrý. Hasiči zde předváděli jízdu v extrémních podmínkách (na mokru apod.), předvedli zvládnutí smyku apod. K tomu využili nejen speciálně upravený, z výjezdu již vyřazený osobní vůz, ale dokonce i standardní výjezdový vůz pro družstvo (Mercedes) a také automobilový žebřík. Dále zde byla i simulace dopravní nehody nákladního vozu s osobním automobilem. Ti, co radši jízdu za jiných podmínek, měli možnost se svézt v uměle vytvořeném prostředí osobním terénním vozem Mercedes G anebo nákladním vozem Man.
Audi zase poskytla vozy k tréninku jízdy zručnosti, a tak návštěvníci měli možnost zkusit si jízdu s vozem vybaveným systémem ABS i bez něj a na připravené dráze si všichni mohli zkusit porovnat nejen svoji reakční dobu, ale i rozdíl mezi jednotlivými systémy při brždění.
Zdravotní personál rovněž nezahálel a cvičně ukázal první pomoc při osobě v bezvědomí.
Takovou třešničkou pak byly vyhlídkové lety helikoptérou.

Výstavu bych zhodnotil jako velmi zdařilou a vřele bych ji všem doporučil. Lze zde najít nejen spoustu novinek a zajímavostí, ale naleznete zde i dostatek inspirace.

Autor: Michal Procházka
Sdílet