Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Střelec v budově střední školy ze Zlíně cvičně zaměstnal integrovaný záchranný systém

V úterý dopoledne se uskutečnilo taktických cvičení složek IZS s tématem zásahu při útoku aktivního střelce v budově Střední průmyslové školy ve Zlíně. Při střelbě do studentů a personálu školy došlo podle námětu cvičení ke zranění a úmrtí většího počtu osob.

Cílem cvičení, které bylo provedeno v několika variantách, bylo ověřit postup a taktiku složek IZS při společném zásahu, zjistit rozsah a úroveň spolupráce zasahujících složek a ověřit činnost štábu velitele zásahu. Dalšími z cílů bylo také ověřit činnost posttraumatického intervenčního týmu, systém třídění velkého počtu zraněných a poskytování neodkladné přednemocniční pé­če.

Jednotky profesionálních hasičů centrální stanice Zlín a hasičů města Zlína měly po příjezdu na místo události a soustředění se v nástupních prostorech za úkol vybudování stanoviště pro třídění zraněných. Po zásahu policistů a zajištění budovy asistovali hasiči záchranářům s transportem zraněných osob do prostorů třídění. Část profesionálních hasičů musela ještě v počáteční fázi zásahu řešit fiktivní dopravní nehodu poblíž místa události.

Před třináctou hodinou bylo cvičení ukončeno a jednotky se vrátily na své stanice. K plnění úkolů cvičení byla vyčleněna tři zásahová vozidla a velitelský automobil.

Cvičení bylo realizováno s finančním přispěním Zlínského kraje.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet