Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dětský den ve Velké Bíteši přilákal stovky dětí i dospělých

Už tradiční Dětský den, nejen pro děti z mateřských škol a žáky I. stupně základní školy ve Velké Bíteši uspořádalo Informační centrum a Klub kultury Města Velké Bíteše ve spolupráci s SDH Velká Bíteš, TJ Spartakem a BESIPem ve středu 3. června 2015.

Přítomní si mohli prohlédnout vozidla i práci Integrovaného záchranného systému, technické vybavení hasičských aut Sboru dobrovolných hasičů z Velké Bíteše, historického hasičského vozidla z SDH Nová Ves, policejní auto Octavia a Škoda Superb z dálničního oddělení Policie ČR Domašov, odtahové auto firmy Moravskoslezská s.r.o. a vůz rychlé záchranné služby ze stanoviště Velká Bíteš.

Už podruhé zde byla ukázka práce záchranářského psa „Honey“ pod vedením Ing. Aleny Vidlákové z Velkého Meziříčí a záchranářského psa „Sendy“ pod vedením Ivony Bernatové. Oba pejsci byli mezi dětmi velmi oblíbení a přednáška o této práci v podání Aleny Vidlákové byla zajímavá a s humorem jejím vlastním předána dětem, které si určitě odnášely zajímavé informace s sebou domů.

Přítomné děti se také mohly nechat namalovat od Marcely Machalové, Anety Menclerové nebo Julie Kolářové z Velké Bíteše. Zástupy dětí nebraly konce a dámy se celé dopoledne nezastavily a jen malovaly a malovaly. Děti pak rádi ukazovaly a fotily své krásné namalované obličeje ostatním.

Jsme rádi, že se podařilo opět Milanu Stejskalovi, koordinátorovi BESIP domluvit a přivézt do Velké Bíteše z Polygonu Most „Simulátor dopravní nehody“ který byl mezi dětmi velmi oblíbený. Simulátor je vybaven reálným automobilem, který se po řízeném „nárazu“ otočí na střechu. Na vás pak je, jak se z této nepříjemné situace dostanete. Jste obráceni hlavou dolů a jediné, co vás drží a chrání, jsou právě bezpečnostní pásy. Kdo to ještě nezažil, jistě netuší, jak je obtížné vyprostit se z auta ven. Jelikož je tento simulátor určený pro dospělé a od výšky 150 cm, simulátor si vyzkoušeli hlavně paní učitelky ze škol a děti mohly shlédnout, jak se s jejich učitelkami auto otáčí na střechu….

Nově zde byla ukázka tří poníků z Brna. Možná byla i projížďka na poníkovi. Pro zajímavost nejmladší z poníků měl pouze 5 týdnů a přijel i s „maminkou“.

Ve sportovní hale TJ Spartak byly pro děti připraveny také různé hry, trampolína i skákací hrad. Za pomocí studentů SOŠ Jana Tiraye bylo vybudováno několik stanovišť, na kterých holky a kluci prokazovali svou šikovnost. Dětem za jejich účast byly rozdány různé sladkosti.

Celý den nám počasí přálo až moc. Děkujeme nejen dětem, učitelkám, ale i všem účinkujícím že se dětského dne zúčastnili v tak hojném počtu a letní horké teploty, které panovaly „přežili“ a věříme, že si den skvěle užili. Odpoledne pokračoval dětský den v režii Tělovýchovné jednoty Spartak ve sportovní hale.

Velké poděkování patří Sboru dobrovolných hasičů z Velké Bíteše, Dálničnímu oddělení Policie ČR Domašov, Záchranné službě ze stanoviště Velká Bíteš, firmě Moravskoslezská s.r.o. za ukázku odtahového vozidla, Milanu Stejskalovi z BESIPu a Polygonu Most za „Simulátor dopravní nehody“, SOŠ Jana Tiraye i Bc. Haně Karmazínové za poskytnutí a pomoc studentů, Cukrárně U Zdubů za sladkosti pro děti, místní organizaci TOP 09 za půjčení skákacího hradu, Ing. Aleně Vidlákové a Ivoně Bernatové za ukázky práce se záchranářským psem, Marcele Machalové, Anetě Menclerové a Julii Kolářové za úžasné proměny dětí v pohádkové i zvířecí podoby – malování na obličej. V neposlední řadě velké poděkování patří Haně Holíkové z TJ Spartak za zapůjčení haly i pomoc při organizaci.

Silvie Kotačková
Informační centrum a Klub kultury Města Velké Bíteše
Sdílet