Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministr vnitra se setkal ze zástupci dobrovolných hasičů, diskutován byl i fond pro financování jednotek

Generální ředitel HZS ČR brig. gen. Drahoslav Ryba a jeho náměstci se v sobotu 6. června 2015 účastnili setkání dobrovolných hasičů s ministrem vnitra Milanem Chovancem.

Pro více než stovku zástupců dobrovolných hasičů byl připraven celodenní program. V jeho dopolední části zazněly i odborné prezentace ze strany generálního ředitelství HZS ČR. Generální ředitel hovořil ve svém úvodním vystoupení hlavně o finanční situaci sboru, o vývoji rozpočtu HZS ČR i o financování z evropských projektů. To vše má totiž velký vliv i na dotace a techniku, kterou HZS ČR poskytuje sborům dobrovolných hasičů.

Brig. gen. Ryba ve své řeči také vyzdvihnul výbornou vzájemnou spolupráci profesionálních a dobrovolných hasičů a to nejen při výjezdech k mimořádným událostem. Hovořil například také o vzájemné pomoci při organizování různých akcí na domácí i mezinárodní úrovni, vzájemné podpoře při prosazování společných zájmů v oblasti legislativy nebo spolupráci v otázkách prevence a ochrany obyvatelstva.

Další přednášky měli připraveny náměstek generálního ředitele pro prevenci a civilní nouzovou připravenost brig. gen. Miloš Svoboda a ředitel odboru integrovaného záchranného systému a výkonu služby plk. Zdeněk Hanuška. Probíraná témata se týkala například preventivně výchovné činnosti u HZS ČR, ochrany obyvatelstva, financování jednotek PO a odborné přípravy členů jednotek SDH obcí.

Následně byla diskutována řada témat, která trápí dobrovolné hasiče. Ať se již jedná o legislativní změny nebo vytvoření společného „fondu“ pro financování jednotek ze státního rozpočtu, z rozpočtu krajů a obcí a celá řada dalších témat. Společně s vedením HZS ČR bylo dohodnuto, že všechna témata budou dále rozpracována a společně bude hledáno jejich řešení.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR


Hlavními tématy jednání byl především Fond zábrany škod, preventivně výchovná činnost, ochrana obyvatelstva, prevence a financování jednotek Sboru dobrovolných hasičů.

Premiér Sobotka ocenil práci a nasazení dobrovolných hasičů a hasičských spolků, kteří kromě ochrany života, zdraví a majetku pomáhají při evakuaci obyvatel, dekontaminaci majetku a podílejí se také na humanitární pomoci.

Dobrovolní hasiči se při těchto nelehkých úkolech často musejí potýkat se zastaralou technikou nebo zázemím. Společně s ministrem vnitra proto předseda vlády prosazuje vznik dotačního programu, který má zlepšit podmínky pro výkon služby jednotek sboru dobrovolných hasičů.

Letos poprvé budou z Fondu zábrany škod rozděleny významné finanční prostředky také pro dobrovolné hasiče. Fond zábrany škod byl po velkém boji prosazen v minulých letech změnou zákona o pojišťovnictví, do tohoto fondu nově přispívají pojišťovny.

Návrh byl prosazen ještě před parlamentními volbami a já jsem ho tehdy jako předseda opoziční sociální demokracie velmi intenzivně prosazoval a jsem rád, že tento fond začíná plnit konečně svůj účel a poprvé v tomto roce z něj bude rozděleno 97 milionů korun na investiční dotace právě pro sbory dobrovolných hasičů, a to především na zásahovou techniku – 30 obcí dostane příspěvek ve výši 2,5 milionu korun a 15 obcí dostane příspěvek ve výši 1,5 milionu korun.

uvedl premiér Bohuslav Sobotka

Sdílet