Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči potápěči se zdokonalují na Seči

Týdenního kurzu potápěčů se účastní profesionální hasiči z Pardubic, Náchoda, Českého Krumlova, Prahy, Olomouce, Mělníka, Litoměřic i Hradce Králové.

Hasiči dnes již nejezdí pouze k požárům, ale také k dopravním nehodám, k technickým haváriím, k likvidaci nebezpečných látek, povodním atd. Mezi hasiči-záchranáři jsou také potápěči. Úkolem potápěčů je provádět zejména záchranné práce, to znamená rychlé a účinné zásahy na ochranu zdraví, života, majetku a životního prostředí, při kterých je nutné některé činnosti vykonávat pod vodní hladinou.
Potápěčská činnost je na poměrně vysoké úrovni. Průběžně se provádí vybavování technickými prostředky a rozšiřování skupiny o nové členy, ale provádí se také zdokonalovací výcviky. Jeden z výcviků se v těchto dnech koná v Seči u Chrudimi. Hasiči-potápěči musí ovládat nejen praxi, ale také teorii, která obnáší perfektní znalosti z fyziologie, anatomie a vědět musí i o veškerém nebezpečí, které jim pod vodní hladinou může hrozit. Na konci zdokonalovacího výcviku všechny potápěče prověří závěrečný test.
Například členové pardubické potápěčské skupiny se již zúčastnili mnoha zásahů na vodních plochách v celém regionu, ať při vyhledávání utonulých osob, tak při vyzvednutí různých předmětů nad vodní hladinu. Nejčastěji se jedná o automobily, které po dopravní nehodě skončí pod hladinou. Potápěči zasahují v každém ročním období.


Fotografie jsou z praktického cvičení, které se konalo 3. června 2003 v lomu v Prosetíně. Cílem cvičení bylo vyhledat pod hladinou umístěný předmět.
Foto: V. Horáková – HZS Pardubického kraje



nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet