Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik oleje způsobil požár ve strojovně Elektrárny Počerady, šlo o simulaci pomocí vyvíječů kouře

Letošní zkoušku havarijní připravenosti na mimořádné situace mají za sebou profesionální hasiči z Elektrárny Počerady, a. s., ze Skupiny ČEZ, tamní požární hlídka i celý havarijní štáb.

Námětem cvičení bylo poškození olejového potrubí pod turbogenerátorem výrobního bloku 5, přičemž následný únik velkého množství turbínového oleje způsobí požár, když se dostane na rozpálené parovody. Na pomoc přitom byly povolány další dvě hasičské jednotky, a to HZS územního odboru Žatec a SDH města Postoloprty.

Jakmile obsluha bloku zpozorovala požár (byl simulován vyvíječi kouře) ve strojovně, ihned vyrozuměla ohlašovnu požáru. Zároveň informovala směnového inženýra o mimořádné události. Ten následně postupoval přesně podle interní dokumentace vydané k havarijní připravenosti. Na místo proto dorazila jako první požární hlídka složená ze zaměstnanců elektrárny, a následně hasiči. Ihned se sešel havarijní štáb ….

Operátor na ohlašovně požárů byl o incidentu ve strojovně vyrozuměn v 14:42 hodin. Prakticky ve stejný čas vyjela se dvěma zásahovými vozy na místo hasičská jednotka Elektrárny Počerady, na místě byla o minutu později. V 14:44 proběhl průzkum místa. Na základě informace po průzkumu, požádal velitel zásahu Krajské operační a informační středisko HZS Ústeckého kraje o posilové jednotky.

Dispečer integrovaného záchranného systému vyhodnotil požadavek tak, že na místo zásahu vyslal profesionální jednotku z územního odboru Žatec a dobrovolné hasiče z Postoloprt. Ti vyjeli v 14:45, přičemž v 15:08 již byli na místě. Žatečtí vyjížděli ve stejný čas, ale vzhledem k větší vzdálenosti dorazil o dvě minuty později. V 15:12 se pak všem podařilo společnými silami požár lokalizovat o osm minut později úplně zlikvidovat.

Jednoduše řečeno, vše probíhalo přesně podle plánů a instrukcí, kterými je nutné se během mimořádných událostí řídit. „V případě směnového inženýra jsem nezaznamenal žádné opomenutí. Velice dobrá byla jeho komunikace s havarijním štábem, rovněž členové požární hlídky a hasiči na místě zásahu odborně spolupracovali.

Stejně tak tomu bylo po příjezdu dalších hasičských jednotek z okolí.

poznamenal Josef Tisoň, specialista havarijní připravenosti elektráren Skupiny ČEZ

Jak dodal, cílem všech havarijních cvičení, které se ve Skupině ČEZ v rámci klasické energetiky pořádají, je ověření postupu směnového inženýra a spolupráce dotčených pracovníků v elektrárně, ať již se jedná o členy požární hlídky či havarijního štábu, a to v součinnosti s jednotkou místních profesionálních hasičů.

Ověřuje se proto i aktivace členů havarijního štábu a dále platnost aktuálních kontaktů v tabulce ohlašovacích povinností při vzniku mimořádné události. Pochopitelně vždy dojde i na ověření technického prostředku určeného pro vyrozumění zaměstnanců. Neméně důležité je také sledování celkového času mimořádné události od jejího vzniku až po konečnou likvidaci.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ
ppor. Michal Hrdlička
územní odbor Žatec
HZS Ústeckého kraje
Sdílet