Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do republiky dorazily bouřky, hasiči vyjíždí k čerpání i popadaným stromům

Předpovědi meteorologů se vyplnily a Českou republikou prochází bouřky. Nejprve se prohnaly Plzeňským krajem, následně udeřily na Karlovarsku a Pardubicku, Ústecku a v dalších krajích.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Jihomoravsky kraj

Od 20.45 do 22.45 vyjeli jihomoravští hasiči ke 20 zásahům. Všechny zřejmě souvisely s náhlou změnou počasí. Silný vítr lámal stromy a komplikoval dopravu.

V Brně vyjeli hasiči k 10 událostem. V Brněnských Ivanovicích spadl strom o průměru asi jeden a půl metru a jednotka ze stanice Lidická stále pracuje na jeho odstranění. Na ulici Jílová spadl strom na osobní auto. Hasiči strom s použitím motorové pily rozřezali. V Brně Židenicích bylo nutné zprůjezdnit tramvajové kolejiště.

Také v Modřicích na Brněnsku spadl strom na osobní auto a hasiči jej museli odstranit. V Újezdu u Brna poškodil strom plot u rodinného domu.

V obci Přítluky na Břeclavsku ohrožovaly stromy obydlenou maringotku. Vzhledem k povětrnostním podmínkám nebylo možné je bezpečně odstranit. Hasiči proto místo vytyčili páskou a pomohli sedmi obyvatelům maringotky s evakuací. Hasiči vyjížděli i v dalších lokalitách k odstraňování stromů ze silnic:

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Pardubický kraj

Silná bouřka se v sobotu 13. června v odpoledních hodinách přehnala přes Pardubický kraj. Jen během prvních třiceti minut hasiči v kraji vyjížděli k 20 událostem v souvislosti s bouřkou. Nejvíce postiženo bylo Pardubicko, Přeloučsko a Chrudimsko. Hasiči odstraňovali spadlé dráty elektrického vedení na silnici ve Starých Čívicích, ale i v Živanicích.

V Chrudimi byla zatopena Hradištní ulice a dvě auta se ocitla i pod vodou. V Ohrazenicích hořela elektrická skříňka u rodinného domu a od blesku začal hořet strom. Dále hasiči odčerpávali zatopené sklepy i garáže a odstraňovali spadlé stromy.

Vodu ze zatopeného Anenského podjezdu v Pardubicích odčerpávali ve večerních hodinách hasiči. Uvízlo zde jedno vozidlo, které hasiči pomohli vyprostit pomocí navijáku.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Ústecký kraj

Následkem prudkého deště a větru vyjely hasičské jednotky v Ústeckém kraji 13. 6. od 14:50 k deseti čerpáním a odváděním vody a deseti odstraňováním spadlých stromů. Nejvíce čerpaly a odváděly vodu v okresu Chomutov – 6 zásahů, v okresu Most – 3 a v okresu Louny – 1 zásah.

Jednalo se především o pročisťování kanálových v pustí a odčerpávání vody. Voda ve vchodu a voda v domě v Klášterci nad Ohří, voda ve výtahu v Horním Litvínově, zatopené parkoviště v Kadani, voda ve sklepě v Petrohradu.

Od 17:00 vyjely hasičské jednotky v okresu Litoměřice k 17 odstraňování spadlých stromů a větví. Většinou spadaly větve a stromy na silnice, v Horních Řepčicích spadl strom na trať, v Lukově spadl strom na dráty elektrického vedení.

V 17:07 spadl strom na dvě zaparkovaná vozidla v Ústí nad Labem – Střekově a v 17:47 pročistili hasiči kanalizaci, aby mohla odtéct voda ze zatopené vozovky pod mostem v Děčínské ulici v Ústí nad Labem – Střekově.

Ing. Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

Sdílet