Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičném požáru ostrůvku evakuovaly čtyři jednotky hasičů pomocí motorových člunů dvacet školáků

Čas školních výletů je v plném proudu. Hasiči toto období využili k nácviku záchrany osob z nepřístupných terénu, ale i vodní hladiny. V úterý 16. června v dopoledních hodinách došlo na ostrůvku vodního díla Seč k požáru.

V době vypuknutí požáru bylo na ostrově přibližně 20 dětí ze Základní školy Seč s dvoučlenným učitelským dozorem a dva rekreanti z autokempu. Nedbalostí jednoho z rekreantů došlo ke vzniku lesního požáru. Všichni přítomní na ostrově se najednou ocitli v situaci, kdy nemají možnost opustit ostrov vlastními silami. Jeden z učitelů ohlásil vzniklou událost na tísňovou linku 112. Rekreanti se rozhodli opustit ostrov a snaží se doplavat na břeh. Jeden z plavců přecenil svoje síly a začal se topit…

Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému. Hasiči ihned po příjezdu na místo spustili člun na hladinu vodní nádrže a vybaveni prostředky pro záchranu osob a hašení požáru se vydali k ostrovu. Nejprve byla provedena záchrana osoby z vodní hladiny a záchrana kamaráda, který se snažil tonoucího zachránit. Hasiči spolu s Vodní záchrannou službou evakuovali ohrožené osoby z ostrova. Dále se hasiči zaměřili na likvidaci požáru. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Seče a dále dobrovolní hasiči ze Seče, Třemošnice a Prachovic. Cvičení se zúčastnili také policisté z Třemošnice a Vodní záchranná služba Chrudim.

Cílem cvičení byl nácvik způsobu evakuace osob při požáru lesa na ostrově vodního díla Seč. Procvičení komunikace a spolupráce zúčastněných složek integrovaného záchranného systému, záchrana osob z ostrova pomocí motorových člunů a záchrany osob z vodní hladiny. Dalším cílem bylo prověření možností hašení požáru lesa na ostrově pomocí věcných prostředků požární ochrany, které lze přepravit pouze pomocí motorových člunů a poskytování první pomoci po evakuaci a záchraně osob.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet