Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sbor dobrovolných hasičů Vídeň oslavil o víkendu 120 let své činnosti, součástí bylo i požehnání novému vozidlu

V sobotu 13. června 2015 za krásného parného, téměř letního počasí oslavil SDH Vídeň 120 let své činnosti. Za těmito roky se skrývá mnoho obětavosti a práce, ale také radosti a šťastných okamžiků. Dopoledne proběhla na prostranství mezi požární zbrojnici a kaplí sv. Rodiny z roku 1841 mše svatá, za účasti desítek hasičů ve stejnokrojích.

Poté následoval slavnostní okamžik. Tím bylo žehnání nového hasičského dopravního automobilu Ford, kterého se ujal otec Bohumil Němeček. Po mši následovalo předávání vyznamenání zasloužilým členům za aktivní činnost a za zásluhy o rozvoj požární ochrany. Udělovaly se medaile i věrnostní stužky. Sbor jako kolektiv obdržel medaili ,,za příkladnou práci“ a „Pamětní list“, jako výraz ocenění za jejich úspěšnou dlouholetou činnost na úseku požární ochrany. Nastoupené hasiče pozdravil za OSH ve Žďáře nad Sázavou náměstek starosty Antonín Teplý.

S gratulací se dostavil i starosta obce pan Martin Vávra. Pro hasiče a pozvané hosty byl připraven slavnostní oběd. Odpoledne proběhl slavnostní nástup u kulturního domu. V krátkosti byla připomenuta historie hasičského sboru. Za doprovodu dechovky se slavnostní průvod vydal obcí na cvičiště, kde proběhla soutěž v požárním sportu v kategoriích mladí hasiči, ženy a muži. Do kroku hrála skvělá dechová hudba VESELÁCI, která celý průběh oslav provázela. V průběhu soutěže byl místními hasiči proveden zásah koňskou stříkačkou z dob založení sboru, aby všem připomněli, jak se dříve hasívalo. Jejich ukázka byla po zásluze odměněna potleskem přihlížejících. Ve večerních hodinách následovala taneční zábava v kulturním domě. Celé výročí hasičů se za velice příjemného počasí vydařilo na jedničku. Díky patří všem zúčastněným jednotkám, hostům, veřejnosti a členům sboru, kteří se podíleli na hladkém průběhu oslav.

K založení hasičského sboru ve Vídni došlo v roce 1895. O založení sboru a pořízení nové stříkačky se zasloužil dlouholetý starosta obce Ludvík Ambrož (1856–1940). Dalším, kdo se o založení sboru zasloužil, byl Jan Kučera (1836 – 1895). Ustavující schůze se konala 28. září 1895 za účasti 24 členů. Na této ustavující schůzi byl zvolen první výbor SDH ve složení: Jan Rozmarýn-starosta, František Bureš-náčelník, Jan Bureš-jednatel. Po ustavení SDH předal obecní úřad hasičům ruční čtyřkolovou stříkačku s příslušenstvím, kterou vlastní dodnes. Druhou, motorovou stříkačku DS 12 od firmy Vystrčil Telč, koupila obec v roce 1943. V listopadu 1964 byla SDH přidělena ONV Žďár nad Sázavou nová motorová stříkačka PPS 8. V roce 1968 byla dokončena stavba hasičské zbrojnice u kulturního domu. V roce 1981 obdržel sbor PPS 12. Při oslavě 115 výročí obdržel PS 16 Tohatsu a plovoucí čerpadlo.

V roce 1937 byl ustaven ženský odbor s počtem 12 členek. Družstvo žen se zúčastňovalo soutěží požárních družstev v okrsku i v okrese se střídavými úspěchy. Sbor plnil svědomitě svoje povinnosti při údržbě požární techniky, zajišťoval pravidelný výcvik členů, účastnil se soutěží požárních družstev v rámci okrsku i okresu, prováděl pravidelně požární kontroly domů objektů svěřených do péče obce, pořádal kulturní akce v obci a zájezdy pro své členy na památná místa v ČR. Úspěšně sehráli členové SDH několik divadelních představení. Sbor nezapomínal ani na mládež a její zapojování do činnosti. Hasiči se plně zapojili do brigádnické pomoci v zemědělství a do akcí na zvelebení obce a při ochraně životního prostředí. Organizace SDH v tomto roce má 98 členů.

Vídeň je obec v okrese Žďár nad Sázavou, kraj Vysočina. První písemná zpráva pochází z roku 1370. Obec se nachází v nadmořské výšce 514 metrů. K 1. 1. 2014 zde žilo 426 obyvatel.

Více fotografií z akce je možné nalézt zde.

David Dvořáček
Sdílet